Vijesti

Najjeftinija benzinska u Hrvatskoj

Postoji benzinska na kojoj benzin košta osam kuna, a cigarete su od šest do osam kuna jeftinije od onih u trgovinama. Istina, ta benzinska tehnički nije na teritoriju Republike Hrvatske, ali da biste došli do nje ne morate prijeći nijednu granicu. Carinici neće pregledavati vaš prtljažnik brojeći kutije cigareta niti će tražiti račun za pun spremnik goriva.


Benzinska postaja Mon nalazi se blizu graničkog prijelaza Metković-Doljani. Sagrađena je na teritoriju Bosne i Hercegovine. Prije desetak godina, kaže lokalno stanovništvo, granični se prijelaz nalazio niže niz cestu – vrlo blizu točne crte razgraničenja dviju zemalja.

Tajna uspjeha

No pomaknut je pa se sada nalazi 500-tinjak metara dalje. Tih 500-tinjak metara je teritorij BiH, no nema kontrole pa ova benzinska postaja zapravo služi, kažu nam zaposlenici, kao benzinska postaja grada Metkovića.

Gradnja novog prijelaza je u planu, trenutno se radi na otkupu zadnje nekretnine na mjestu gdje će se početi graditi novi prijelaz. Kada bi to trebalo biti, mišljenja su različita. Neki tvrde do kraja godine, drugi tek za dvije godine. Kad god se taj prijelaz sagradi, činjenica je da će benzinska postaja Mon ostati iza nje. Drugim riječima, da bi se netko iz Metkovića na nju zaputio po gorivo, morat će i službeno prijeći granicu.

No gradnja prijelaza nimalo ne muči vlasnike postaje. Zadovoljno trljaju ruke i najavljuju radove. Za dva tjedna počet će preuređenje crpke, a vrijednost investicije je oko 20.000 eura. Osim toga, uz benzinsku će se graditi i veliki šoping centar s nizom sadržaja jer je očito da postoji velik interes Hrvata za to.

– Kad se granica premjesti, što se odavno najavljuje, ne očekujem nikakvo smanjenje prometa. Samo neregistrirana vozila tada neće dolaziti, a njih je ionako zanemarivo malo. Tajna našeg uspjeha je u nižim cijenama; male su marže, a gorivo nam je jednake kvalitete kao i u Hrvatskoj. Mi na litri goriva zaradimo između kune i kune i pol neto – kaže suvlasnik Damir Petković.

Radnici iz Hrvatske

Dodaje da, prema njegovim procjenama, 80-ak posto stanovnika Metkovića po gorivo dolazi upravo k njima, dok je postotak Opuzenaca negdje oko 50 posto. Pločana je manje, s obzirom na udaljenost, ali i njih ima dosta. Njegove tvrdnje pokazuju se točnima. U nekoliko sati koje smo na benzinskoj proveli vidjeli smo svega nekoliko registracija iz Bosne i Hercegovine.

Ne neobičnu smo postaju došli sredinom radnog dana. Ne stvaraju se kolone, nema puno čekanja, ali prometa ima. Većina automobilskih tablica je iz Dubrovačko-neretvanske županije. Nije self service pa se radnici tijekom dana prilično umore natakajući gorivo. U smjeni su dvojica, a mi smo zatekli baš radnike iz hrvatske općine Doljani. Takvih je većina, kažu nam. Od deset radnika, osam ih je iz Hrvatske.

Hrvati dolaze po gorivo i cigarete jer je ušteda značajna – punjenje rezervoara na ovoj benzinskoj košta stotinjak kuna manje nego na hrvatskim pumpama. Zbog toga je ona nezaobilazna čak i vozačima koji nisu toliko blizu – onima iz Opuzena, Ploča, pa čak i 60-ak kilometara udaljene Makarske.

Gužve na cesti

– Iz Križevaca sam, a u Metković dolazim u posjet obitelji. Uvijek se dovezemo na ovu benzinsku po gorivo i cigarete. Stvarno se isplati. Ovdje je kutija cigareta koje ja pušim 18 kuna, a u Hrvatskoj 26, pa mislim da je jasno zašto uvijek kad smo kod rodbine svratimo na benzinsku koja je u drugoj državi – kaže Marija Grganić, koja je navratila po cigarete.

Čini se da se glas o toj benzinskoj nekako pronosi diljem Europe, jer svi turisti točno znaju gdje natočiti gorivo kad prolaze tim područjem. Ljeti su prizori stranih tablica na pumpi česti iako stranci nerijetko miješaju valute, pa umjesto maraka pokušavaju platiti kunama, govore radnici.

Na benzinskoj smo zatekli i Peru Medaka iz Ploča. Kaže kako po gorivo dolazi uvijek kad je u blizini, a čak i kada cijene goriva kod nas padnu, uvijek se nešto uštedi kupnjom u Bosni.

– Sad je pogotovo povoljno kupiti na Monu. Tu litru benzina plaćam samo osam kuna, pa mi zato nije teško odvesti se par kilometara dalje. Mislim da ću to raditi čak i kad premjeste granični prijelaz. To će biti nekoliko minuta čekanja, a nije mi to problem – kaže Medak.

Iako je benzinska na području druge države, čini se kao da je u Hrvatskoj. Riječ je o teritoriju BiH, no pokrivenost hrvatskim signalom izvrsna je. Redovni kupci kažu kako imaju osjećaj da je riječ o dijelu Metkovića, ali priznaju da nekad ipak izbjegavaju tu postaju.

– Ljeti su gužve na cesti kilometarske jer svi idu na more, i tada mi se zaista ne da čekati satima samo da bih kupio par kutija. No u ostalo doba godine redovito dolazim. Zapravo, cigarete u našoj zemlji kupujem samo kad je nužno – priznaje Jure Parmać.

Hrvatska carina: Mi tu nemamo nadležnost

U Carini su nam potvrdili kako znaju za poslovanje benzinske postaje u blizini granice, no tvrde da nemaju pravo provoditi bilo kakvu kontrolu.

– Poslovanje benzinskih postaja na području BiH imaju pravo provjeravati samo BiH vlasti, a nadležnost RH ograničena je upravo granicom našeg teritorija, odnosno carinskog područja – kažu iz odnosa s javnošću Carinske uprave.

Tekst: Jutarnji

Foto: dubrovackidnevnik.rtl.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close