DogađanjaVijesti

Najdojmljiviji predmeti iz Muzeja prekinutih veza povodom 5. rođendana Muzeja

Muzej prekinutih veza na zagrebačkom Gornjem gradu 10. prosinca obilježava pet godina od prvog stalnog postava. Iz muzeja javljaju kako tim povodom svim svojim posjetiteljima poklanjaju popust na suvenire te cjelodnevni besplatan ulaz u muzej.


Muzej prekinutih veza započeo je kao putujuća izložba s konceptom propalih veza i njihovih ruševina, a svakome tko to poželi, daje mogućnost da zbirci muzeja donira predmet koji je na poseban način obilježio njegovu vezu te njen završetak.

Muzej je u ovih pet godina posjetilo više od 300 tisuća ljudi te je postao i svojevrstan hrvatski kulturni izvozni proizvod, a u planu su, kako kažu, još brojne inozemne izložbe.

Iz svake muzejske sobe

Povodom njegovih prvih pet godina odlučili smo zamoliti vlasnike da za nas izdvoje neke od izloženih predmeta, koje smatraju najposebnijima. Iako se nisu mogli odlučiti za najdraže predmete, izdvojili su osam predmeta iz svake muzejske sobe.

“To nisu nužno najdraži predmeti, svaki od predmeta u muzeju nam je posebno drag samim time što je odabran za izlaganje, a to nikako nije bio lak posao. Ovo su predmeti koje posjetitlji često ističu kao impresivne, bilo kao vrlo tužne i potresne ili ironične i zabavne, ali i kao dobre predstavnike tema svake sobe u postavu”, objasnili su iz muzeja. A ovih će vas osam priča vjerojatno nasmijati, raznježiti i dirnuti.

1. Tarantula, knjiga Boba Dylana (iz sobe Odrastanje)
tarantula

tarantula-656x984

Trajanje veze: 2 godine
Mjesto: Sleaford, Lincolnshire, Velika Britanija

Priča iza predmeta: “Poklonio mi ju je moj američki “dečko” kada sam imala 17 godina, s posvetom “Za …………, koja je ukrotila divljeg vuka’. Nisam znala da će poslije godinama progoniti moje roditelje, promijeniti spol i ukrasti im ime za svoju novu ličnost.”

2. Stonoga Timunaki (iz sobe Igre bez granica)

timunaki-656x437

Trajanje veze: skoro 2 godine
Mjesto: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Priča iza predmeta: “Imao sam veliku, ali stvarno veliku ljubav, veza na daljinu, Sarajevo-Zagreb. Trajala je 20 mjeseci. Naravno, sanjali smo o zajedničkom životu i u to ime sam kupio jednu veliku plišanu stonogu i svaki put kada bi se vidjeli kidali smo po jednu nogicu. U trenutku kada pokidamo sve nogice trebali smo napraviti taj veliki korak prema zajedničkom životu. Ali, naravno, kako to već biva s velikim ljubavima, veza puče, a stonoga ipak ne postade stopostotni invalid.”

3. Kutija finih kokica za mikrovalnu (iz sobe Ljubav i drugi poslovi)

Pop-corn-IMG_4591-656x984

Trajanje veze: od rujna 2012. do studenog 2012. godine
Mjesto: Boulder, Colorado, SAD

Priča iza predmeta: “Radila je kao regionalna voditeljica nabave za trgovinu prehrambenim proizvodima, što je značilo da sam imao prilike probati vrlo fine uzorke. Nedostaje mi ona, njen pas, uzorci, i ne podnosim ovu otmjenu kutiju kokica za mikrovalnu u svojoj kući.”

4. Test na heroin (iz sobe Osobne bitke, svjetski ratovi)

Test-na-heroin-4141-656x984

Trajanje veze: od 2010. do 2011. godine
Mjesto: Rijeka, Hrvatska

Priča iza predmeta: “Jednom narkoman – uvijek narkoman! – govorili su mi prijatelji i obitelj. “Ako sam bio ovisnik ne znači da ne zaslužujem priliku za normalan život.”, govorio je on. Lijep, pametan, sposoban, nježan, pažljiv… Zaljubila sam se. Bila sam uz njega u najgorim krizama. Odrekla se svega i svih. Ali isplatilo se! Uspjeli smo! Živimo skupa, planiramo zajedničke poslove i ulaganja u obitelj…Ponosna sam na njega i sebe.
Sinoć sam došla s predavanja – ništa na njemu nisam primijetila. Ali ženska intuicija… Znala sam… Kupila sam test koji vam šaljem – POZITIVAN! Prokleti HEROIN! Nakon pola godine apstinencije – vratio se! Jednom narkoman – uvijek narkoman!”

5. Žabe (iz sobe Neraskidiva veza)

žabe-656x985

Trajanje veze: 36 godina
Mjesto: Bloomington, SAD

Priča iza predmeta: “Mama je otišla kada su mi bile tri godine. Ovo je jedan od njenih rijetkih božićnih poklona.”

6. Razglednica (iz sobe Bilo jednom davno… Zauvijek sretni)
razglednica

razglednica-656x984

Mjesto: Erevan, Armenija

Priča iza predmeta: “Sedamdesetogodišnjakinja sam iz Erevana, glavnog grada Armenije. Posjetila sam Zagreb 1967. i veoma ga volim. Kada sam u domaćim novinama pročitala da ondje postoji Muzej prekinutih veza, bila sam i sretna i tužna. Ovu razglednicu davno mi je u pretinac ubacio susjedov sin. Bio je zaljubljen u mene tri godine.
U skladu sa starom armenskom tradicijom, njegovi su roditelji došli k meni prositi moju ruku. Moji su roditelji odbili uz objašnjenje da me njihov sin nije zaslužio. Otišli su ljuti i veoma razočarani. Iste večeri njihov je sin s autom sletio s litice…”

7. Plišani Snoopy (iz sobe Bračno i izvanbračno)

snoopy-656x985

Trajanje veze: 30 godina
Mjesto: Leiden, Nizozemska

Priča iza predmeta: Poklonio mi je Snoopyja za 17.rođendan. Zaljubili smo se šest mjeseci prije, 5. listopada 1981. Sada je prošlo 30 godina, imamo tri sina, kuću itd. Zaljubio se u drugu ženu i odabrao nju… Slomio mi je srce. Rekao mi je da me 30 godina uopće nije volio. Jednostavno ne razumijem.”

8. Osvetnički toster (iz sobe Sutra je novi dan)

Toster-IMG_4683-656x984

Trajanje veze: od 2006. do 2010. godine
Mjesto: Denver, Colorado, SAD

Priča iza predmeta: “Kad sam se odselila na drugi kraj zemlje, uzela sam toster. To će te naučiti. Kako ćeš sada išta prepeći?”


 

Tekst i foto: telegram.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close