Turizam

Najčišći gradovi svijeta su …

Kada govorimo o destinacijama i kriterijima za njihov odabir, različitim ljudima različite stvari služe kao razlog zbog kojih se u konačnici za neku destinaciju i odluče.


Nekima su bitne turističke atrakcije, drugima hrana, no jedinima je bitna čistoća grada u koji odlaze. Tako smo mi za vas danas pripremili popis turističkih odredišta koja su prema mnogima najčišća na svijetu.

Na desetom se mjestu tako našao jedan Brazilski grad – Curitiba, koji je s svega 1.8 milijuna stanovnika jedno od glavnih ekonomskih središta države. Iza njega, na devetom mjestu je Minneapolis, glavni grad američke savezne države Minnesota. S populacijom od gotovo 4 milijuna stanovnika i savršenom lokacijom, ovaj grad je bogat brojnim ljepotama, od kojih valja izdvojiti prelijepe parkove i uređene šetnice.

Nije moguće pisati ovaj popis, a da pri tome ne spomenemo i Norvešku. Oslo je također jedan od najčišćih gradova svijeta, a iza njega na sedmom mjestu nalazi se i Freiburg u Njemačkoj. Prema istraživanjima, kvaliteta zraka je ovdje na čak 84%, dok je kvaliteta vode na visokih 51%. Ovo je prava eko-friendly destinacija.

I Australija ima svog „zelenog“ bisera. To je Melbourne, drugi najmnogoljudniji grad ove kontinent-države. Čistoća zraka ovdje iznosi čak 83.5%, dok je kvaliteta pitke vode za jedan postotni poen viša.

Na petom mjestu nalazi se finski Helsinki, koji osim što je poznat kao jedan od najčišćih, je poznat i po visokoj kvaliteti životnog standarda. Pa tko onda ne bi htio živjeti ovdje! Mi definitivno bi.

Iza njega, smjestila se Švicarska s svojim predivnim biserom – Bernom. Bern je političko i upravno središte Švicarske prijestolnica kantona Bern koji je drugi po broju stanovnika u Švicarskoj, te sjedište federalnih tijela i brojnih međunarodnih organizacija. Bern je u prosincu 2009. godine imao 123.466 stanovnika po čemu je peti u Švicarskoj.

Tu je i Honolulu na Havajima koji je zauzeo treće mjesto, a koji je poznato turističko odredište proteklih nekoliko desetljeća. Na drugom mjestu našao se Calgary u Kanadi gdje je instalirana jedna posebna naprava koja dnevno može pročistiti tri milijarde litara pitke vode. Wow!

No, poslastica za kraj. Što bi rekli, koji grad je zauzeo prvo mjesto? Ne, bilo koji grad da ste pomislili – nije taj! Prvo mjesto odlazi jednom marokanskom gradu imena Ifrane. Ovaj skijališni gradić smješten je na visini od 1665 metara, te je popularno skijalište iako je Maroko poznat kao egzotična, pustinjska destinacija.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close