Turizam

Najbolje države za život

Human Development Index (HDI) je mjera osnovnog ljudskog razvoja u 188 zemalja svijeta prema kojem Ujedinjeni narodi slažu listu najboljih država za život svake godine. Indeks se izračunava s obzirom na životni stil i standard, obrazovanje te dugovječnost stanovništva.


Norveška je po dvanaesti put zaredom proglašena najboljom zemljom za život prema izračunu Human Development Indexa Ujedinjenih naroda, te se smatra najprosperitetnijom državom svijeta. Prosječna dob stanovništva u ovoj skandinavskoj zemlji iznosi 81,6 godina.

Na ljestvici najboljih mjesta za život slijedi Australija čiji se stanovnici u prosjeku najdulje obrazuju (20,2 godina) te Švicarska, koja je ponovo zasjela na 3 mjesto ljestvice najboljih mjesta za život. Danska se nalazi na četvrtom mjestu ljestvice, a Nizozemska je zasjela na peto mjesto iste. U top 10 našla se Njemačka, Irska, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Novi Zeland.

Hrvatska se našla u prvoj polovini ljestvice (47. mjesto) koja broji 188 država svijeta, te zauzela dva mjesta više od Crne Gore. Srbija se našla na 66. mjestu, Bosna i Hercegovina na 85. mjestu, a ispred svih zemalja iz regije izdigla se Slovenija koja je smještena na 25. mjesto ljestvice najboljih zemalja za život.

Top 10 najboljih zemalja za život:
1. Norveška
2. Australija
3. Švicarska
4. Danska
5. Nizozemska
6. Njemačka
7. Irska
8. Sjedinjene Američka Države
9. Kanada
10. Novi Zeland

Na dnu ljestvice s iznimno lošim uvjetima za život (od 183. do 188. mjesta) redom se nalazi Burkina Faso, Burundi, Čad, Eritreja, Srednjoafrička Republika i Niger.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close