Događanja

Najbolja priča 14. FEKP-a je “Kad su divovi hodali zemljom”

Priča ‘Kad su divovi hodali zemljom’ autora Zorana Pilića proglašena je u utorak navečer u Zagrebu najboljom kratkom pričom ovogodišnjeg natječaja Festivala europske kratke priče (FEKP) i Centra za kreativno pisanje (CeKaPe).


O pobjedniku natječaja 14. FEKP-a na zadanu temu ‘Amerike’ među 174 priče iz čitave regije – Hrvatske, Srbije, te Bosne i Hercegovine – odlučivao je peteročlani žiri u kojemu su bili književni kritičar Stjepan Balent kao predsjedavajući, te kao članovi novinar i prevoditelj Saša Drach, pisac Damir Karakaš, književni kritičar Vladimir Arsenić i urednica Dijana Matulić.

Proglašavajući dobitničke priče, Balent je napomenuo kako se natječaj i proces odabira provodio tajno – rukopisi su pristigli pod šiframa – a žiri je odluku o onoj koja će ponijeti pobjedničku titulu donio jednoglasno.

‘To me s jedne strane iznenadilo, ali istodobno i dokazuje kako nema apsolutno nikakve dvojbe oko toga koja je priča na najbolji način pogodila temu natječaja’, kazao je Balent na proglašenju u Teatru &TD.

Istaknuo je kako se pristigle priče mogu podijeliti na one koje se bave američkim snom, gdje pripovjedači još uvijek vjeruju u taj san ‘bez obzira kakav on bio’, te na one koje se bave američkom javom, koja je potpuno suprotna američkom snu i najčešće se bavi upravo njegovim izostankom, gdje je taj san ‘odsanjan i pripada prošlom svršenom vremenu’.

‘Dodate li tome ljude iz našeg podneblja koji dolaze u taj novi svijet koji je jako ostario i umoran od samoga sebe, ljude koji sa sobom tamo donose neki dio svoje slavenske tuge, beznađa i praznine, jasno je da su sve te priče na neki način teške’, istaknuo je Balent.

Ono što je zanimljivo je da se one češće bave ljudima koji su morali okušati sreću s one stane bare iz ekonomskih razloga nego iz razloga povezanih uz rat na našim prostorima, napomenuo je.

Prvonagrađenom je pripala nagrada u obliku dva tjedna boravka u baltičkoj rezidenciji za pisce Ventspils u Latviji a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala u VIP clubu 5. lipnja.

Drugonagrađena je priča ‘Američka java’ beogradskog pisca sa stalnom newyorškom adresomVukašina Štrekera. Autor je dobio petnaestodnevni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce u organizaciji udruge Kurs.

Treću nagradu, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a, podijelili su Robert Mlinarec, s pričom ‘Mini atlas Južne Amerike, moj privatni zemljopis’ i Karmela Hromin, s pričom ‘Gledajući Ameriku’.

Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali Harkaitz Cano (Španjolska), Sara Baume (Irska), Venko Andonovski (Makedonija), Lionel Shriver (SAD/Velika Britanija) i Santiago Roncagliolo (Peru/Španjolska).

Riječ je o čitanim i nagrađivanim piscima čija su djela prevođena u svijetu. Zagrebačkoj su se publici predstavili u kratkim dijalozima s moderatorima u kojima su se dotakli svojih spisateljskih interesa i literarnih opusa, ali i književnosti općenito kao i konteksta festivalske teme ‘Amerike’, njihove osobne povezanosti s američkim kontinentom, kao i teme pisca-emigranta koji piše i stvara izvan svoje domovine.

Njihova čitanja izabranih kratkih priča izazvala su odlične reakcije vrlo zainteresirane publike, čija brojnost ukazuje na to da kratka priča itekako ima svoju publiku u Hrvatskoj.

Program trećeg dana FEKP-a zaključio je razgovor s hrvatskim piscem Senkom Karuzom. U srijedu se program nastavlja razgovorima u Cafeu u Dvorištu s domaćim autorima Ivanom Rogar, Andrijom Škarom, Svenom Popovićem i Zrinkom Pavlić, te susretom s nagrađivanim kanadsko-argentinskim autorom Albertom Manguelom, kojega će u klubu Booksi ugostiti David Albahari.

U srijedu počinje program i u partnerskom gradu Rijeci, gdje će u tamošnjem Book Caffeu Dnevni boravak gostovati Josip Novakovich i Davor Mandić, te Daša Drndić i Harkaitz Cano u klubu Ex libris. Klub Palach ugostit će Saru Baume, Leopolda Brizuelu, Fernanda Iwasakija, Josipa Novakovicha, Nikolu Petkovića i Teu Tulić.


Tekst: tportal

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close