Turizam

Nacionalni park SJEVERNI VELEBIT najavio obilježavanje MEĐUNARODNOG DANA PLANINA

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom je prilikom 11. prosinca proglašen Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava dvanaesti put. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu – FAO povodom obilježavanja i proslave Međunarodnog dana planina ove godine odabrala je temu „Planinski proizvodi“ s ciljem njihovog promicanja, isticanja njihove važnosti, kvalitete, ali i raznolikosti. Ova tema nam pruža priliku da se istakne kako planinsko stanovništvo svojom proizvodnjom različitih dobara i pružanjem usluga ide zapravo u korist zaštiti bioraznolikosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ravnateljica NP Sjeverni Velebit gđa. Mirjana Javor

Obilježavamo pa mogu reći skoro već “tradicionalno” Međunarodni dan planina i pripremili smo stvarno bogat kulturno zabavni program. Posebno bih istaknula premijeru filma “Krajačev san” autora Mire Andrića. To je dokumentarni film o  obnovi i rekonstrukciji starih stanova na području Parka, a predstavljaju obnovljenu kulturnu baštinu ovog područja i preduvjet su povratka tradicionalnog stočarstva na Velebit. Ove godine tema je promocija planinskih proizvoda i zaštita biološke raznolikosti što je svakako naš posao kao jednog nacionalnog parka. S veseljem pozivam sve zainteresirane i zaljubljenike u planine da nam se priključe u Krasnu na našoj proslavi i zabavi. – izjavila je ravnateljica Javor za Lika Club.

Planinski proizvodi su sirovine koje se proizvode odnosno obrađuju u planinskom području. Predstavljaju domaće, najčešće autohtone, vrlo kvalitetne proizvode, proizvedene odnosno prerađene tradicionalnom (gotovo primitivnom) tehnologijom te ih potrošači percipiraju kao visoko vrijedne i ekološki prihvatljive. Zbog rastuće svijesti o problemima okoliša i uvjetima u kojima se hrana danas proizvodi, nastali su novi trendovi potrošnje, gdje se, između ostalog, prednost daje upravo navedenim proizvodima. Današnja globalizacija ipak omogućuje planinskim proizvođačima da stave na nacionalna, regionalna i međunarodna tržišta upravo te svoje proizvode, kao što su kava, kakao, med, ljekovito bilje, začini i rukotvorine. Iako se planinska poljoprivreda ne može natjecati sa cijenama i količinama s nizinskom proizvodnjom, može se usredotočiti na kvalitetu i vrijednost i u konačnici tako utjecati na razvoj lokalne ekonomije. Planinski proizvodi poput hrane i pića ključne su atrakcije za turiste koji posjećuju ta područja.  Upravo turizam i s njim vezane brojne aktivnosti kao što su skijanje, penjanje, bogata kulturna baština te brojne planinarske staze koje omogućuju posjetiteljima da otkriju jedinstvenu bioraznolikost također su neke od usluga koje pružaju  planine i čitava planinska zajednica svima nama. Ako se s njim održivo upravlja, turizam zapravo može biti prilika za razvoj u planinskim područjima.

Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“  poziva Vas u petak 11.12.2015. g., u 18:30 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno na sljedeći program:

  • Prezentacija JU „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ na temu „Planinski proizvodi“
  • Nastup ženske klape „Senjkinje“
  • Premijera filma „Krajačev san“ autora Mire Andrića

Kojim snijegom su otišli…jesu li tad shvaćali da će rastancima i zadnjim pogledom prema udolinama i strmim visovima umrijeti posljednja nada za povratkom u rajsku dolinu ?…. Već tisućama godina ljudi su naseljavali Velebit. Zbog jake zime i snijega, sa stokom, sijenom i plodinama selili su se u niže predjele gdje je bilo toplije… Hoće li ih iz tog zaborava vratiti Krajačev san o povratku Velebitu, koji bi mogao probuditi novi život u njegovom dvorištu, na Lubenovcu? Ili možda na Alanu?… Je li ovo ostvarenje Krajačeva sna…

Krajačev san, dokumentarni film koji je posebno istaknula ravnateljica Javor, od izuzetne je važnosti za Nacionalni park Sjeverni Velebit. Projekt pod nazivom Projekt integracije u EU Natura 2000 – NIP je provelo nama nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je uložilo sredstva u iznosu od 4,2 mil. kuna, a sufinancirao ga je i  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti u iznosu od 2. mil. kuna. Uvodni trailer filma pogledajte ovdje.

Po prikazivanju filma Krajačev san, nastupiti će KUD Čuvarice ognjišta Krasno i KUD Carza iz Poličnika. Moći će se kušati i domaći zimski specijaliteti, a zabava se najavljuje do jutarnjih sati. Posjetite ovaj zanimljiv događaj!

DP-2015-pozivnica

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close