PosaoTehnologija

Na raspolaganju imamo milijarde za digitalizaciju, a mi padamo na ljestvici konkurentnosti

Na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti Hrvatska je pala za jedno mjesto, na 44. poziciju.


Od tri ocjenjivanje kategorije najlošiji smo u onoj koja mjeri našu spremnost za budućnost (50. mjesto). U druge dvije (znanje i tehnologija), stojim isto kao i lani (40. i 42. mjesto) i to unatoč ogromnom novcu koji iz NPOO-a imamo za ulaganja upravo u digitalizaciju.

Kako Hrvatska stoji u industrijskoj revoluciji 4.0.? Ne baš najbolje, pokazuje ovogodišnja IMD-ova svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti. Od 64 promatranih zemalja Hrvatska se nalazi na 44. poziciji te smo jedno mjesto niže u odnosu na 2022. kada smo napredovali za čak 12 mjesta.

Najbolji je SAD-a, a slijede ga Nizozemska, Singapur, Danka i Švicarska.

Ovo rangiranje važno je, između ostalog, zato što će ga u obzir uzeti strani ulagači prije nego što donesu odluku gdje će investirati, ističe Hrvoje Josip Balen, predsjednik HUP-ICT Udruge. “Znamo da strani investitori, bilo privatni bilo institucionalni, vrlo detaljno proučavaju ovakve analize prije nego odluče gdje će investirati”, ističe.

A što su nam najbolnije točke u tri ocjenjivanje kategorije (znanje, tehnologija i spremnost za budućnost)?

U kategoriji znanja najlošije stojimo po pitanju međunarodnog iskustva, po čemu smo na 59. mjestu, a nedostaje nam i visokokvalificiranih stranih stručnjaka (56. mjesto) te kvaliteta u upravljanju gradovima (56. mjesto).

Što se kategorije tehnologije tiče kritično stojimo po pitanju razvoja i implementacije tehnologija (61. pozicija) te brzine interneta (57. pozicija). U ovoj kategoriji, pak, najbolje smo pozicionirani po pitanju ulaganja u telekomunikacije (6. mjesto).

U trećoj kategoriji – spremnost za budućnost – u kojoj smo općenito najlošiji, najgore stojimo po pitanju javno-privatnih partnerstva (61. mjesto), stavovima prema globalizaciji (59. mjesto) te transferu znanja (58. mjesto), a koje podrazumijeva našu uistinu bolnu točku – suradnju gospodarstva i znanosti.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: poslovni.hr | Foto: unsplash.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close