Događanja

Na ekstremnu utrku prijavljeno 38 skyrunnera, na Velebit stiže i osvajačica Mont Everesta!

BORBA TITANA

U organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag 8. lipnja 2024. godine održava se SKY BOŠT 2024 (Baške Oštarije Trail).


Uz rekreativne utrke “BOŠT Family Time” i “BOŠT 4 You” najveća atrakcija ovogodišnjeg BOŠT-a je skyrunning utrka “SKY Bošt” duga 30 kilometara koja je ujedno i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine.

Kako doznajemo od koorinatora Sky Bošt utrke gospićanina Marijana Butorca, jednoga od pokretača skyrunninga u Hrvatskoj i člana prve hrvatske Skyrunning reprezentacije koji je predstavljao RH na svjetskom Sky snow prvenstvu, prijave na ovu zahtjevnu utrku idu odlično i već je sada jasno da će elita ovog iznimno teškog sporta upravo u Lici odmjeriti snage.

Među prijavljenima su za sada skyrunneri iz četiri države a među njima i Nikola Špoljar, “kralj” hrvatskog planinskog trčanja i višestruki hrvatski reprezentativac, Ante Pešić Golub, višestruki reprezentativac i pobjednik Škarpinga te rekorder Mosor Grebeninga, Matej Ivančić, dvostruki pobjednik Ultra Trail Dinarida koji je među top tri ultra trail trkača, Marin Mandekić, višestruki reprezentativac u trailu, pobjednik Velebit ultra traila, te Benjamin Vuk, hrvatski reprezentativac u trailu.

Kako ističe Butorac, na utrku je za sada prijavljeno 29 trkača sve redom jaka imena skyrunning scene te 9 trkačica među kojima Maja Urban, Zrinka Deur i “živa legenda” Darija Bostjančić osvajačic Mont Everesta, Cho Oyu i Aconqague.

Podsjetimo, utrka od Karlobaga do Baških Oštarija je izuzetno fizički i psihički naporna i namijenjena samo iskusnim trkačima koji imaju iskustva u sličnim utrkama ali je i izuzetno vizualno atraktivna s pogledom na Velebitski kanal, otoke i ljepote Velebita.

Skyrunning je sport planinskog trčanja relativno nov u Hrvatskoj koji se trči na lokacijama iznad 2000 metara gdje je minimalni prosječni nagib 6% na ukupnoj udaljenosti a najmanje 5% ima nagib od 30% ili više dok se za lakše napredovanje mogu koristiti motke, dereze i ruke te kao takav zahtjeva izuzetnu spretnost i izdržljivost trkača.

 

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close