Događanja

Muzej za umjetnost i obrt slavi 135. godina osnutka

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu slavi 135. godina osnutka, tijekom kojih je, od prvotne namjere da bude ‘zbirka uzoraka za majstore obrtnike i umjetnike koji trebaju ponovo unaprijediti proizvodnju predmeta svakodnevne upotrebe’, s vrijednim stalnim postavom i intenzivnom izložbenom aktivnošću prerastao u ključno mjesto kulturne scene Zagreba i Hrvatske.


‘MUO zasigurno ima najkompleksniji stalni postav u Hrvatskoj i istovremeno jaku izložbenu aktivnost, a s obzirom da već dugo drži čelno mjesto u muzejskoj djelatnosti teško je izdvojiti njegove ponajbolje projekte iz proteklih stotinjak godina’, rekao je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović za Hinu.

Iz ‘novijeg’ razdoblja pamte se ‘Secesija u Hrvatskoj’, ‘Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata’, ‘Skriveno blago MUO’,‘Rembrandt: Grafike’, ‘Guercino: svjetlo baroka’, no Gašparović ističe da MUO nije samo izlagačka kuća, već ima ogroman fundus koji se neprestalno obogaćuje. To je obilježeno i velikom izložbom ‘Akvizicije Muzeja za umjetnost i obrt 2003.-2013’ koja je pokazala kako je tijekom tog desetljeća fundus Muzeja uvećan za više od deset tisuća predmeta.

Po njegovim riječima, osobita pozornost pridaje se međunarodnoj suradnji, u kojoj se ističu projekti ‘Partage Plus’ u sklopu kojeg je hrvatska secesijska kulturna baština digitalizirana i predstavljena na Europeani, vodećoj mrežnoj platformi EU za kulturu, te ‘Athena Plus’ koji je omogućio digitalizaciju još 40 tisuća predmeta iz fundusa MUO-a.

Gašparović smatra da je kontinuitetu i uspjehu Muzeja doprinijela i dobra tradicija te kuće iz doba prijašnjih ravnatelja Zdenke Munk i Vladimira Malekovića, koji su utemeljili nove prakse u odnosima s javnošću i marketingu. Bez dobrog kontakta s privrednicima i kompanijama Muzej ne može djelovati na suvremen način, a iako dio sredstava dobivamo iz gradskog i državnog proračuna ona nisu dovoljna da se projekti ostvare na najbolji način, ustvrdio je.

Kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi, Muzej je utemeljilo Društvo umjetnosti i njegov tadašnji predsjednik Izidor Kršnjavi, koji je nekoliko godina prije osnutka nabavio prve predmete za fundus. Prvi stalni postav otvoren je 1880. u iznajmljenom prostoru u Praškoj, u vlastitoj zgradi stalni postav je otvoren 1909., dok je novi stalni postav otvoren prije dvadeset godina, što će Muzej obilježiti u rujnu ove godine.

Ovaj se tjedan u Muzeju otvara izložba ‘U dobru i zlu’ posvećena vjenčanicama od 1865. do danas, a za mjesec dana izložba o arhitektu i graditelju Hermanu Bolleu, jednom od osnivača i direktora MUO-a, koji je osmislio projekt zgrade tog zagrebačkog muzeja, ali i brojnih drugih građevina po kojima je i današnji Zagreb prepoznatljiv.

Fundus MUO-a ima oko sto tisuća predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti, od 14. do 21. stoljeća, koji su organizirani u svojevrsne ‘muzeje unutar Muzeja’ – zbirke namještaja, stakla, metala, keramike, skulpture, slikarstva, grafike, satova, grafičkog i produkt dizajna, arhitekture, fotografije (jedna od najstarijih u svijetu) i fotografske opreme, tekstila i mode, glazbenih instrumenata, oslikane kože, bjelokosti, tiskarstva i knjigoveštva. S više od 65 tisuća svezaka knjiga i časopisa knjižnica Muzeja je jedna od najstarijih i najznačajnijih specijaliziranih knjižnica za umjetnost i umjetnički obrt u ovom dijelu Europe.


 

Foto: Mou.hr
Tekst: Tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close