Vijesti

MUP apelira: Oprezno s pirotehnikom!

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) povodom početka operativne akcije ‘Mir i dobro’, koja se provodi već 22 godine, upozorilo je u utorak građane da se u predstojećem razdoblju koriste pirotehnikom u skladu s zakonom, kao i na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike te apeliralo da se ona što manje koristi


Predstavnici MUP-a upozorili su na konferenciji za novinare javnost da se pirotehnička sredstva II i III razreda, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari, smiju prodavati samo osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016., i to u specijaliziranim prodavaonicama.

Uporaba pirotehnike I i II razreda od 27. prosinca do 1. siječnja također je dozvoljena samo osobama starijima od 18 godina, upozorila je Snježana Bagarić, voditeljica Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari pri Upravi za inspekcijske poslove te je apelirala da se pirotehnička sredstva ne daju djeci i maloljetnicima zbog opasnosti ako se ne rabe u skladu sa zakonom.

Napomenula je da je prodaja takve pirotehnike moguća jedino u specijaliziranim prodavaonicama, pod nadzorom MUP-a, i prodavaonicama oružja i streljiva te dodala da su ta sredstva ispitana i postoji garancija za njihovu uporabu ako se pravilno koriste. Građani, dodaje, nikako ne bi smjeli kupovati pirotehniku na tzv. “crnom tržištu” jer ta sredstva nisu ispitana i provjerena.

Sve policijske uprave, u okviru operativne akcije “Mir i dobro” provode nadzor svih prodavaonica pirotehničkih sredstava i trgovačkih centara, te tržnica i javnih mjesta gdje postoje naznake da bi se moglo prodavati pirotehniku na “crnom tržištu”, istaknula je.

Osim dozvoljene pirotehnike, još uvijek se u blagdanskim danima koriste i improvizirane eksplozivne naprave, rekao je Marijan Nikolaus iz protueksplozijskog odjela MUP-a te naglasio je da odrasli, a pogotovo djeca stradavaju najčešće baš zbog korištenja takvih improviziranim eksplozivnih naprava kućne izrade. Lani su, kaže, od takvih zloporaba eksploziva stradavala djeca od kojih je najmlađe imalo 4 godine. Poručio je roditeljima da djeca nikako ne smiju dolaziti u kontakt s takvim napravama te dodao da su lani oduzete 44 takve naprave.

Nažalost, još uvijek se, pored pirotehnike koja se može legalno nabaviti, i dalje se koriste eksplozivna sredstva koja su opasnija od pirotehničkih, dodao je.

MUP je u utorak izvijestio da je od prošlogodišnje akcije “Mir i dobro”, u kojoj je zbog zloupotrebe pirotehnike i oružja, teže ozlijeđeno 19 osoba, a lakše 43 osobe. Propucana su 24 objekta a zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehnike utvrđena su 48 prekršaja u kojima su prijavljene 54 osobe. Oduzeto je 111 komada raznog oružja, 20 880 komada streljiva raznih kalibara te pet kilograma eksploziva kao i drugih eksplozivnih naprava i pirotehnike.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close