Događanja

Mumificiranog redovnika našli nakon 200 godina ‘meditacije’

Ova mumija još je jedno iznimno važno otkriće u Mongoliji u kojoj su otkrivene i mumije stare po nekoliko tisuća godina. Detaljna forenzička analiza je u tijeku…


U provinciji Songinokhairkhan jučer je pronađeno gotovo savršeno očuvano mumificirano tijelo čovjeka koji je najvjerojatnije bio redovnik. To prije svega sugerira činjenica da je mumija pronađena u turskom sjedu, tj. u pozi lotusa u kojoj meditiraju budistički redovnici.

Nažalost, još uvijek nije objavljeno gdje je točno pronađena mumija, no najvjerojatnije se radi o suhoj i zaštićenoj lokaciji gdje joj nisu mogli naštetiti vremenski uvjeti ili pak životinje.

Pronađeno tijelo najvjerojatnije je mumificirano početkom 19. stoljeća, piše mongolski ‘The Morning News’. Mumija je prekrivena kožom konja, krave ili deve, što će biti točno utvrđeno tijekom analize u glavnom gradu Ulan Batoru.

Neki nagađaju da je u pitanju tijelo budističkog redovnika i učitelja Dashi-Dorzhoa Itigilova koji je rođen 1852. godine, piše ‘The Siberian Times‘. U tom slučaju mumija ipak ne bi bila stara koliko zasad tvrde znanstvenici, pa valja pričekati nalaze forenzičke analize.

Mumija s naočalama turistička atrakcija

U Mongoliji i danas postoji tradicija mumificiranja tijela. Jedna od najslavnijih je mumija redovnika koji je umro 1973. godine, također u položaju meditacije. Iako njegovo tijelo nije mumificirano, izvrsno je očuvano još i danas te je izloženo u jednom od budističkih hramova. Uz to je i turistička atrakcija s obzirom na sunčane naočale koje su joj stavljene na lice, kako bi se prekrile prazne očne duplje nakon što su oči u potpunosti istrunule.

Godine 2005. njemački su znanstvenici otkrili smrznutu mumiju staru više od dvije i pol tisuće godina. Pronađena je u planinama Mongolije na visini od 2600 metara. Radilo se o plavokosom ratniku starome između 30 i 40 godina koji je znanstvenicima dao odličan uvid u način života tadašnjih ljudi, kao i njihove prehrambene navike i bolesti, piše njemački Spiegel.


 

Foto: Morningnews
Tekst: 24 sata
Video: You Tube

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close