Događanja

“Moji pronalasci” – naslov je Tesline autobiografije

U izdanju nakladničke kuće Znanje objavljena je knjiga ‘Moji pronalasci’, posebno izdanje autobiografije Nikole Tesle, fizičara, kemičara i matematičara koji je osmislio više od 700 patenata, izumitelja koji je zamislio i praktičnom učinio suvremenu uporabu električne energije


Načinio je prvi elektromotor na izmjeničnu struju, istraživao rendgenske zrake, pridonio osnovnim saznanjima o kozmičkim zrakama i potpisao dinamičnu teoriju gravitacije…

Teslin životopis ‘Moji pronalasci’ opremljen je fotografijama i skicama pronalazaka te popraćen tekstom slovenskog fizičara, izumitelja, spisatelja i putopisca Andreja Detele, dobrog poznavatelja rada Nikole Tesle.

‘Tesla je bez ikakve sumnje bio poseban genij, kakve danas zapravo i nismo spremni više priznavati. Dobro je poznavao postojeće znanstvene teorije svojeg doba, ali nije dopustio da ga one zaustave ili ograniče. Umjesto toga formalne je temelje širio u transcedentni prostor u kojem nije bilo granica između znanosti, umjetnosti i duhovnosti. Upravo su tako radili svi pravi geniji’, rekao je Andrej Detela.

Posebno izdanje autobiografije ‘Moji pronalasci’ u cijelosti je dvojezično – osim izvornika, koji je Tesla napisao na engleskome, usporedo je objavljen i potpun prijevod na hrvatskom.


 

Tekst: tportal
Foto: static.topyaps.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close