Vijesti

Mladi volonteri najavili projekt “72 sata bez kompromisa”

Volonterski tramvaj nacionalnog volonterskog projekta mladih prošao je ove subote centrom Zagreba. Uz vesele tonove ovogodišnjeg jingla Prihvati izazov i doprinesi za bolju Hrvatsku mladi volonteri na stanicama su se družili s građanima i pozivali ih da se priključe ovogodišnjem volonterskom maratonu 72 sata bez kompromisa koji će se održati od 18. do 21. listopada.


Njima su se pridružili, te tako projekt podržali, izaslanica Predsjednice RH Renata Margaretić Urlić, izaslanik Gradonačelnika grada Zagreba Jurica Gregurić, poznati voditelj i pjevač Rafael Dropulić – Rafo te hrvatski odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin.

U brendiranom 72 sata bez kompromisa tramvaju, kružnom rutom od Zapadnog kolodvora preko Britanca, Trga bana Josipa Jelačića, Glavnog kolodvora do Trga žrtava fašizma, zajedno s volonterima povezli su se i brojni građani zainteresirani čuti više o projektu koji već petu godinu zaredom okuplja oko 3000 mladih spremnih odvojiti svojih 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja, vještine za izgradnju bolje Hrvatske.

72-3

Nakon vožnje gradom, volonteri su se zaputili u Zavod za transfuzijsku medicinu u Petrovoj gdje su darovali krv – i prema riječima voditelja organizacije 72 sata u Zagrebu Kristijana Karla – tako započeli svoju ovogodišnju volontersku avanturu pokazujući primjerom važnost uključivanja mladih u  darivanje krvi Zavodu kojem ona nedostaje kao i (novih) donora.

Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa

Ove godine u projekt je uključeno čak 9 gradova i 1 općina –  Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb a od 2018. i nove lokacije – Metković, Sisak, Suhopolje i Slavonski Brod. Više od 3000 mladih tako će i ove godine, od 18. do 21. listopada, zajedničkim snagama sudjelovati u  različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama.

Nerijetko tražimo izazove u krivim stvarima i avanturu očekujemo na pogrešnim mjestima. Ovim projektom želimo potaknuti mlade da prihvate izazov volontiranja, za promjenu koja kreće od njih, a daje doprinos promjeni društva, općina, gradova pa tako i cijele Hrvatske. Pozivamo mlade da se prijave na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag – u volonterima, institucijama i društvu – rekla je Đurđica Blažević, Nacionalni Koordinator projekta

72-12

Prijave za ovogodišnji projekt pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku su započele, a brojni mladi od 16 do 30 godina već su odabrali svoju idealnu kombinaciju, kroz koju izražavaju što ih je potaknulo na prijavu, u kojem gradu žele volontirati i s kojim motivom se uključuju, kako bi svi zajedno doprinijeli za bolju Hrvatsku.

Mladi svojom prijavom biraju grad ili općinu volontiranja. Prema tome organizatori im dodjeljuju volontersku akciju, a prijavljeni o njoj saznaju tek na samom početku volontiranja – što je i poanta ovog projekta – volontirati bez kompromisa, ne znajući pri prijavi koju akciju ćeš dobiti. Prijaviti se može do 14. listopada na www.72sata.hr.

 

Izvor / Foto: x-ica

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close