Događanja

Mladi se Tesla muralom Leonarda Lesića vratio u Karlovac

Muralom Nikole Tesle na višekatnici zgrade u karlovačkoj četvrti Rakovac, slikar Leonard Lesić je ‘mladog Teslu’ vratio u grad gdje je tri godine živio i školovao se, priopćila je u nedjelju Udruga “Nikola Tesla Karlovac”.


Predsjednik Udruge Mirko Butković kaže da se zbog pandemije mural mladog Tesle predstavio skromno, ali da je trajno oplemenio gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom, što je uz njegovu udrugu zasluga i Udruge za razvoj političke i građanske kulture “Polka”.

Lesić je mural veličine 15 sa 6 metara radio po fotografiji koja Teslu prikazuje u maturantskim ili brucoškim danima, dakle onakvog kakav je bio kada je slavni izumitelj pohađao Carsku i kraljevsku veliku realku (današnja Gimnazija Karlovac) u kojoj je stekao prva veća tehnička znanja i posebno se zainteresirao za fiziku.

Školske godine 1870./71. pohađa četvrti razred i ima četrnaest godina. Sljedeće godine ide u šesti razred, a 1872./73. u sedmi razred. Tesla je iz četvrtoga prešao u šesti razred jer je škola dobila sedmi razred pa je između tri niža i tri viša ubačen jedan razred.

Od sačuvanih dokumenata Zapisnik broj 10 sa sjednice nastavničkog zbora održane 11. veljače 1873. sadrži imena pohvaljenih i ukorenih učenika pojedinih razreda. Nikola Tesla pohvaljen je iz povijesti, a ukoren zbog loše ocjene iz matematike. Ocjena je do kraja godine bila ispravljena, a vjerojatno je bila posljedica duže bolesti. U završnoj svjedodžbi iz matematike ima odličnu ocjenu.

Tesla je stanovao na Rakovcu nešto dalje od Gimnazije i ove zgrade s muralom u Ulici Izidora Kršnjavog. Kuće u kojoj je stanovao više nema, a bila je blizu rijeke Korane, u kojoj se Tesla kupao.

Slikanje murala omogućili su Grad Karlovac, Tvornica turbina, Veleučilište u Karlovcu, Rotary klub, Studentski centar i Izgradnja Marinković, te suvlasni zgrade koji za mural ustupili svoje pročelje.

Burtković je redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ), sada emeritus i autor više od 100 stručnih i znanstvenih članaka, udžbenika Priručnik iz tehničke mehanike iz 1997., te koautor udžbenika Dinamika iz 2001.

 

Izvor: Hina | Foto: Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close