Vijesti

Mjere za mise: Izbjegavati pružanje znaka mira, dijeliti pričest na ruku

CRKVE DOBILE UPUTE ZA ORGANIZACIJU MISA

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom vjerskih okupljanja u kojima ističu potrebu da njihovo trajanje bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika kao i pojačana higijena osoba i prostora.


Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu, osim kad su u pitanju članovi zajedničkog kućanstva.

Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje dva metra, te ograničiti ulazak za najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta, a da ostalim sudionicima omogući praćenje izvan crkve, navodi se u preporukama koje su na stranicama HZJZ-a objavljene u četvrtak.

HJZJ preporučuje održavanje liturgije na otvorenom ili dijelom otvorenom prostoru, gdje se preporučuje također označiti sjedeća i stojeća mjesta uz poštivanje navedenog razmaka.

Sudionici bi trebali ulaziti u crkvu jedan po jedan, zauzimati najudaljenije mjesto od vrata, a izlaziti jedan po jedan počevši od prvog do vrata.

Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta.

Pojačana osobna higijena

HZJZ ističe da treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama, a pri ulasku i izlasku sudionici trebaju dezinficirati ruke. Na ulazu u molitveni objekt te unutar njega na još pokojem lakše dostupnom mjestu treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom na bazi etilnog 70-postotnog alkohola radi dezinfekcije ruku.

Kod kašljanja i kihanja treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Čaše, drugo posuđe i druge predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru, što posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje, ističe se.

Pojačana higijena prostora

Prostorije treba obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika ili, ako vremenske prilike dopuštaju, ostaviti otvoren prozor.

Dodirne točke kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvate, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidače za struju, zvona na vratima, ploče dizala te druge dodirne površine neophodno je dezinficirati na početku i na kraju svake liturgijske, a najmanje dva puta dnevno i to kada su vjernici odsutni.

Praćenje zdravstvenog stanja

Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još neko vrijeme suzdrže od dolaska na pobožnosti, osobito na one koje okupljaju veći broj vjernika, kao i osobama koje žive u kućanstvu s starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

Osobe koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i simptome kratkog daha ili koji su mogle biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19, ne bi trebale ulaziti u crkve i vanjske molitvene prostore, kaže se u uputama i  dodaje da se prije odlaska na misu sudionicima preporučuje da izmjere tjelesnu temperaturu i ako je viša od 37,2 stupnja Celzijeva da odgode odlazak.

Specifične mjere

HZJZ se osvrće i specifične mjere i preporučuje uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava, te molitvenika i pjesmarica iz crkvenih klupa.

Također, preporučuje se izbjegavanje pružanja znaka mira, i obvezna dezinfekcija ruku svećenika – djelitelja pričesti prije samog čina, te da se pričest dijeli isključivo “na ruku”.

Za ispovijed se preporučuje prostor gdje je moguće ostvariti fizički razmak između vjernika, a župna kateheza za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.

Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

Postupak prikupljanja milostinje treba prilagoditi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac.

 

Izvor: Hina | Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close