Događanja

Mirko Filipović priopćio: “Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću”

Nakon što je Mirko Filipović u miru otišao u mirovinu, dogodilo se nešto što je uzburkalo medije. On je reagirao na svom Facebook profilu, priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Evo prvi dan mirovine i odmah problemi. Prvi sam valjda borac kojeg su suspendirali nakon odlaska u mirovinu. Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću. Evo o čemu se zapravo radi.

UFC je potpisao ugovor s Američkom antidopinškom agencijom(USADA), koja će provoditi i koja od nedavno i provodi testiranja boraca. Morao sam ispuniti upitnik kao i svi borci i specificirati gdje sam i kada tokom priprema radi dolaska njihovih ljudi na testiranje. Kad su počeli problemi s ramenom, obzirom da klasične metode poput leda i masaža nisu pomagale, prešao sam na krvne plazme koju sam dobivao direktno u rame, a uz to sam uzeo malu količinu hormona rasta radi bržeg zacjeljivanja.

Hormon rasta je na listi zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. Nažalost, jedini lijek za rame je višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata. Nakon šest dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu.

Jer, ako budem morao otkazati borbu radi ramena znao sam da je to kraj, jer je već prošlo osam mjeseci od zadnje borbe, a ja u ovim godinama čekati ne mogu pet ili šest mjeseci do iduće borbe. Niti su nalazi testiranja gotovi, niti sam siguran da će išta naći jer sam to uzeo svega nekoliko dana samo da spasim borbu i rame, a oni su nekakvususpenziju odrezali i to samo zato jer sam im sam rekao o čemu je riječ, a koja nema nikakvog smisla jer sam se povukao i to radi ozljeda po cijelom tijelu, a kruna je bila ozljeda ramena.

Glupo je uopće spominjati da taj hormon samo tijelo luči i da se neka povišena razina može detektirati do desetak dana i da bi na borbi bio čist. I niti mi to poboljšava performanse u bilo kojem obliku, kao što to rade testesteron i razni steriodi i anabolici, ali takva su pravila. Još u petak (6. studenog) sam molio da ne otkazuju borbu i da želim nastupiti nakon toliko muke i truda tokom priprema i da ću otići na saslušanje u Agenciju i reći o čemu se radi.

I neka provedu testiranja uoči i nakon borbe i sve će biti O.K., pet puta sam do sada samo u UFC-u testiran, zadnji put prije i nakon zadnje borbe s Gonzagom. I naravno da je uvijek sve bilo O.K. Subotnji trening mi je bio zadnji u ovim pripremama i tu je rame otišlo do kraja, magnet ponovljeni u ponedjeljak je pokazao rupture mišića, oštećenje tetive i puno rame tekućine. I tu sam prelomio, tu veče donio odluku da nemam snage više boriti se s ozljedama. I objavio sam prekid karijere. I to je to.

A ovo prozivanje i suspenzije stvarno nemaju smisla. Iako moram reći da razumijem ufc i da se žele ograditi. Sad će ispasti da sam uzimao nedozvoljena sredstva, tj. doping, a to veze s vezom nema. Ali što je tu je, ne dao Bog većeg zla.”

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close