Vijesti

Ministarstvo tvrdi: Cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na 2016. godinu

“Modeli se u ovom trenutku razmatraju i usuglašavaju na razini Vlade RH zajedno s ostalim ministarstvima. Važno je istaknuti da je, uz djelomično povećanje iznosa naknade te uzimajući u obzir smanjenje PDV-a na električnu energiju, krajnji rezultat predloženih modela niža cijena električne energije za građane u odnosu na cijenu koju su plaćali u 2016. godini”, navodi se u priopćenju Ministarstva vezano uz cijenu električne energije.


Iz Ministarstvo ističu i kako čine sve kako bi se “spriječilo da se loše odluke bivše Vlade (SDP-HNS), a vezano uz povećanje naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prelome preko leđa građana”.

Podsjećaju pritom kako je bivša Vlada 2013. “enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije drastično povećala potrebe izdvajanja za sustav poticaja koji su dio računa za građane”.

Pritom iznose podatke prema kojima preuzete obaveze samo za 2017. godinu iznose 1,1 milijardu kuna, za 2018. godinu 1,5 milijardi, a za 2019. 1,6 milijardi kuna.

Iz Ministarstva također ističu kako je donošenjem Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji u prosincu 2016. spriječeno značajno poskupljenje do kojega je trebalo doći 1. siječnja ove godine, a smanjen je i PDV na električnu energiju.

Više na tportal.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close