Vijesti

ISKUSTVO VOJNIKA S MIMOHODA: ” Noge su drhtale od sreće i ponosa, a najviše su me se dojmili pogledi mladih i djece”

Veliki događaj za Hrvatsku, velik događaj u glavnom njezinom gradu. Mimohod o kojem se danima, tjednima, mjesecima priča. Dok su jedni pričali i raspravljali drugi su se pripremali i uvježbavali svaki korak. Danas su to pokazali i dokazali da su ponos cijele Hrvatske. Kako u svoje, tako i u ime svih poginulih kolega uzdignute glave i dostojanstveno koračali su, letjeli i vozili se ulicama grada Zagreba u svečanom mimohodu.


Jedan od sudionika mimohoda za LikaClub je rekao:

Pripreme su bile 40 dana, a intenzivno 25. Tada se baš sve uštimavalo da bude sve ko po špagi, tako je bilo u našoj vojarni. Osjećaj je bio tako jak, lijep da su mi noge drhtale od sreće i ponosa, a najviše su me se dojmili pogledi mladih i djece.

Mnogi građani izašli su na ulice, od najmlađih u pelenama u naručju svojih roditelja pa do najstarijih građana i turista koji su se zatekli u gradu Zagrebu i svojim dolaskom dali veliku podršku ovom mimohodu i respekt prema tim vojnicima, policajcima, vatrogascima i svima onima koji su bili dio tog mimohoda i koji služe nama, hrvatskom narodu.

Suze radosnice, trnci kroz cijelo tijelo, osjećaji dragosti, ponosa, sve se to moglo vidjeti u masi koja je pozdravljala mašući zastavicama, rukama, pljeskom… Emocije, emocije i emocije preplavile su danas ulice grada Zagreba. Posebno je bilo i ozračje koje je vladalo od strane policajaca koji su čuvali straže kod zaštitnih ograda iza kojih se nalazilo građanstvo jer su ne samo radili svoj posao čuvavši da nitko ne prelazi ogradu, nego pazili i na taj narod koji je željno isčekivao svečanu povorku. Pitali jel kome što treba, nudili vodu iz bočica, doista prekrasna gesta i znak poštovanja prema malim ljudima.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanića i generala zbora Drage Lovrića stigla je neposredno prije mimohoda. Himna koju je izvela Mia Negovetić u pratnji Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i minuta šutnje za poginule branitelje bili su uvod u sve što je slijedilo.

“Neka mimohod krene”, bio je znak Predsjednice

Migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tada su svečano predstavljanje, mimohod, otvorili prelijetanjem preko Zagreba.
Imali smo priliku vidjeti pješačke, zračne i motorizirane postrojbe sa svim svojim vozilima i opremom. Posebna atrakcija cijelog mimohoda bila je letačka skupina „Krila oluje“ te skupina specijane postrojbe koja se užetom spuštala s Nacionalne knjižnice izvodeći simuliranu akciju izvlačenja.

Za vrijeme mimohoda u Zagrebu, istovremeno su Bračkim kanalom plovile raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže što je prikazano na velikim ekranskim platnima uživo.

Završetak mimohoda obilježili su oni koji su ga i otvorili migovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kroz cijelu smotru mimohoda čuli su instrumentalni taktovi pjesama koji su nas prisjećali tih teških dana rata, ali i dana veličanstvene pobjede, ponosa te danas kao i tada velike domovinske zahvalnosti posebno prema onima koji su svoje živote položili za nju, svoju, našu Domovinu!


Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close