Vijesti

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Taj se dan odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine obilježava u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. sestre Patriju, Minervu Mariu i Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.


U povodu toga Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s partnerima organizira tribinu na kojoj će sudjelovati znanstvenici i stručnjaci različitih profila koji se bave prevencijom i suzbijanjem nasilja.

Tribina se održava u sklopu projekta Živim život bez nasilja. Cilj je upozoriti i senzibilizirati cjelokupnu javnost na problematiku i posljedice nasilja nad ženama, ali i na druge vrste i oblike nasilja, diskriminacije i netolerancije te potaknuti građane na prijavljivanje nasilja.

U prvih devet mjeseci ubijeno je 14 žena

Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. godine pokazuje da je nasilje u obitelji u laganom padu, ali problem koji nasilje nosi, njegov intenzitet i tragedije govore o stalnoj prisutnosti tog problema u društvu. Primjerice, u prvih devet mjeseci su 8304 žene bile žrtve prekršajnog obiteljskog nasilja, od čega je 715 žena bilo žrtvom kaznenog obiteljskog nasilja, što je teški oblik kriminala. Čak 14 je žena ubijeno, a nad 16 je žena pokušano najteže nasilje u obitelji.

Prevencija i međuresorna suradnja daju najbolje rezultate. Projekt Živim život bez nasilja dobio je nagradu kao najbolji projekt primarne prevencije od Europske mreže za prevenciju kriminaliteta. Neformalnim pristupomprovodi se u svim školama, a dio projekta i među vrtićkim uzrastom. Rezultati pokazuju da djeca ne prepoznaju ekonomsko nasilje, ne bi zatvorili oči pred nasiljem i imaju povjerenje u institucije. Više o prevenciji nasilja saznajte na internetskoj stranici MUP-a.


 

Tekst: HRT
Foto: i.huffpost

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close