Događanja

Međunarodna konferencija o Crkvi i komunikaciji okupila 400 stručnjaka

Crkva više ne može ignorirati činjenicu da je pozvana aktivno participirati u novoj, sveprisutnoj i brzorastućoj digitalnoj kulturi. Zaključak je to međunarodne konferencije koja je od 26. do 28. travnja 2016. godine na Papinskom sveučilištu Santa Croce u Rimu okupila više od 400 crkvenih komunikatora iz cijeloga svijeta.


Na koji bi način institucionalna komunikacija trebala zaživjeti u digitalnom okruženju, koje nove izazove takvo okruženje stavlja pred crkvene komunikatore, te kako spasenjsku poruku komunicirati digitalnim putevima samo su neka od pitanja na koja su sudionici konferencije pokušali dati odgovor.

– Uredi za komunikaciju unutar biskupija su bile institucije, a njihova uloga, kao i uloga crkvenih komunikatora, jest promovirati kulturu komunikacije – rekao je Marco Carroggio, profesor na katedri komunikacijskog menadžmenta Papinskog sveučilišta Santa Croce.

Koliko digitalni svijet uistinu mijenja paradigmu komunikacije, najbolje govore predstavljeni statistički podaci za 2016. godinu, koji, između ostalog, otkrivaju da se danas u jednoj minuti pošalje više od 150 milijuna e-poruka, objavi više od 340.000 tvitova, a više od 700.000 ljudi pristupi svom Facebook računu. Te su brojke ozbiljan indikator da odgovorni u institucijama ne bi smjeli digitalnu komunikaciju percipirati kao igrariju, već kao neophodnu taktiku u komunikacijskoj strategiji organizacije. U kontekstu crkvene komunikacije, odgovorni komunikatori pozvani su i u digitalnom svijetu biti ribari ljudi, a ne ”čuvari akvarija”.

Da je digitalizacija i konvergencija medija u središtu komunikacijske reforme u Vatikanu potvrdio je mons. Dario Edoardo Viganò, prefekt vatikanskog Tajništva za komunikaciju. Reforme će, prema riječima mons. Viganòa odgovoriti na nove komunikacijske izazove, predstaviti novu dinamiku rada, te uskladiti komunikacijske aktivnosti u kontekstu digitalne kulture.

Posebni gost drugog dana konferencije bio je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, koji je govoreći o prekrasnom pozivu crkvenih komunikatora, istaknuo da istina bude u središtu njihove prakse. Sudionici konferencije imali su priliku čuti i svjedočanstva biskupa trpeće Crkve u Liberiji, Estoniji i Iraku. Pomoćni biskup Bagdada mons. Basilio Yaldo podsjetio je kako se broj katolika u Iraku u samo nekoliko godina gotovo prepolovio, a da je mučeništvo istinska karizma Katoličke Crkve u Iraku biskup je osjetio i na vlastitoj koži, kada je poslije govora pape Benedikta XVI 2006. godine u Regensburgu bio otet tri dana.

Posljednjeg su dana konferencije o komunikaciji pape Franje progovorili oni koji Svetoga Oca prate izbliza – vatikanisti. Oni su složni u jednom: Papa Franjo prodaje novine, a potreba za vatikanistima unutar svjetskih novinskih redakcija sve je veća. Novinar američkog dnevnika ”The Wall Street Journal” Francis X. Rocca istaknuo je da su uz vijesti iz ratnih područja, vijesti iz Vatikana trenutno u središtu medijske pozornosti, dok je novinarka španjolskog radija ”Cope” Paloma García Ovejero otkrila kako je Azija u srcu Svetog Oca, te da bi za svojeg pontifikata papa Franjo volio posjetiti Kinu.

Na konferenciji su sudjelovala i dva Hrvata, Marko Grgić iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i Davor Trbušić iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, koji je tom prilikom predstavio rad na temu: ”Analyzing the public image of the Catholic media in Croatia”, čije koautorstvo potpisuje prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 

Izvor / Foto: laudato.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close