HrvatskaVijesti

Među pjesmama ovogodišnje Dore 2023. krije se i jazz dragulj, iza kojeg stoji Maja Grgić

PORINOM NAGRAĐENA VOKALISTICA

Porinom nagrađena jazz-vokalistica Maja Grgić nakon višegodišnje glazbene aktivnosti u inozemstvu, objavljuje autorsku pjesmu “I Still Live” čime potvrđuje svoj povratak na domaću scenu.


Upravo je to ujedno i singl s kojim će sudjelovati na ovogodišnjem izdanju “Dore 2023. – Hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije” te u natjecanje unijeti dašak jazz izričaja.

Ova autentična Dubrovkinja u glazbenom svijetu je od ranog djetinjstva. Nakon što se u potpunosti okrenula jazz glazbi, svoju posvećenost ovom žanru usmjerava i kroz profesionalno usavršavanje te upisuje glasovitu Jazz akademiju u Grazu, a nekoliko godina kasnije diplomira i songwriting kompoziciju i izvedbu u Londonu (London Center for Contemporary Music, Middlesex University).

Do danas je već ostvarila bogatu karijeru kako na domaćoj sceni, tako i u inozemstvu, ispunjenu raznolikim suradnjama, kao i priznanjima u obliku glazbenih nagrada. Naime, 2008. nagrađena je strukovnom nagradom “Status”, čime je postala prva vokalistica koja je dobila to prestižno priznanje za instrumentaliste. Već godinu dana kasnije, za kompoziciju “Dječak Joe” s debi albuma “Crno bijelo” dobiva i nagradu Porin, čime postaje i najmlađa skladateljica dobitnica ovog priznanja.

FOTO: Lidija Cifer

Za sudjelovanje na Dori 2023. i sama će priznati kako je iskorak iz vlastite zone ugođaja,  no nastupu u Opatiji se itekako veseli.

“Dolazim iz jazz svijeta, u kojem nije uobičajeno da glazbenici koji se bave takvom vrstom glazbe uopće razmišljaju o Dori. Razmišljali bi vjerojatno kada bi mislili da je uopće moguće da uđemo u ikakav izbor. No sve se posložilo da se to meni dogodi i pjesma je prošla i jako sam sretna zbog toga”.

Kako otkriva, pjesma “I Still Live” nastala je u jednom dahu: “Prvo je nastao tekst, zatim je glazbu u vrlo kratkom roku kreirao Teo Martinović i pjesmu mi poslao natrag kroz dva sata. Nakon što sam poslala prijavu pjesme za Doru, nisam očekivala ovaj ishod, tako da je veselje zbog prolaska bilo izuzetno pojačano”.

FOTO: Slavko Švagelj

Iza pratećeg videospota, snimanog u jednom danu u Konavlima, stoje Jure Paljetak i Toni Mostahinić, dok je za režiju zaslužna Manuela Tunjić, uz svesrdnu pomoć vizažistice Ane Obradović Skračić: “Krenuli smo od ranog jutra, odveli su me u konavolsko polje, da hodam bosa po prekali – magla, led, zaleđena trava,…to je bio poseban doživljaj, ali vrijedilo je svakog trenutka. Svakako zahvaljujem gradu Dubrovniku i Konavlima, jer bez njihove pomoći ovaj spot ne bi bio ovo što je sad – malo umjetničko remek-djelo”.

Objava nove autorske pjesme za Maju Grgić predstavlja i povratak na domaću glazbenu scenu te ističe kako do kraja godine od nje možemo očekivati niz novih jazz skladbi i pjesama. Prvi korak u tome upravo je predstavljanje pjesme “I Still Live”, 11. veljače u Opatiji, gdje će se natjecati za prestižnu statuu Dore

 

Foto: Vedran Levi

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close