Vijesti

Među 10 najmanjih škola u Hrvatskoj dvije se nalaze u Ličko-senjskoj županiji

Početkom tjedna smo objavili podatke o tome kojih deset osnovnih škola u Hrvatskoj ima najviše učenika. Podsjetimo da je na prvom mjestu OŠ Sveta Nedelja s basnoslovnih 1 473 učenika. Ovoga puta predstavljamo deset onih s druge strane tablice. Tako je najmanja osnovna škola u Hrvatskoj po broju učenika OŠ Ante Anđelinovića u Sućurju na otoku Hvaru. Pohađa ju svega 11 đaka raspoređenih u čak šest razreda, prema podacima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


Najmanja osnovna škola u Hrvatskoj prema broju učenika je OŠ Ante Anđelinovića u Sućurju. Pohađa ju 11 učenika, raspoređenih u šest razreda što znači da je prosjek ispod dva đaka po odjeljenju. Podaci su to iz e-Matice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Malu otočku školu u Sućurju, davne 1869./1870. pohađalo je čak 189 učenika, no eto sada ih nema ni za jedan prosječan razred od 20 đaka.

Na ljestvici najmanjih škola po broju učenika, hvarsku slijedi OŠ Korog. Ona se nalazi u istoimenom mjestu koje u sastavu općine Tordinci.

Ovo je zapravo škola koja djeluje po mađarskom planu i programu, a u nju ide 18 đaka, koji su raspoređeni u tri razreda, od kojih je u svakom kombinacija različitih uzrasta polaznika.

Dodajmo da je među deset najmanjih još jedna škola namijenjena mađarskoj nacionalnoj manjini odnosno Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj.

Evo ljestvica svih deset najmanjih škola u Lijepoj našoj po broju đaka:

Osnovna škola Ante Anđelinović, Sućuraj – 11

Osnovna škola Korog – 18

Osnovna škola Stjepan Radić, Tijarica – 21

Osnovna škola Studenci – 24

Osnovna škola ‘Anž Frankopan’, Kosinj – 31

Osnovna škola Karlobag – 34

Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj, Osijek – 34

Osnovna škola Divšići – 36

Osnovna škola Frana Krste Frankopana, Brod na Kupi – 38

Osnovna škola Kuna – 39


Tekst: srednja.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close