NovacVijestiNacionalnaPolitika

Marko Milanović Litre: Hrvatska bi proglašenjem IGP-a mogla zaraditi i do 140 milijuna eura godišnje

HRVATSKI SUVERENISTI

Zastupnik Kluba Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre jučer je u slobodnom govoru pozvao Vladu Republike Hrvatske na osnivanje stručne komisije koja bi pomno razmotrila talijanske planove, konačno jasno definirala službeni hrvatski stav o isključivom gospodarskom pojasu i pojasnila ribarima i svima ostalima koji od mora žive što za njih znači talijansko proglašavanje ekskluzivne ekonomske zone.


Njegov govor prenosimo u cijelosti

Ima li ova vlast ikakvu smislenu strategiju ili viziju budućnosti Hrvatske? Ili im je samo cilj preživjeti sljedeće četiri godine kako bi osvojili još jedan mandat? Kao i sve vlade do danas, ova vlada pokazala je jako malo interesa da zaštiti prirodna bogatstva Jadrana, a samim time i strateške interese Republike Hrvatske.

U gospodarski nesigurnim vremenima koje nas očekuju moramo razmišljati kako iskoristiti puni potencijal hrvatskih prirodnih resursa koji državi stoje na raspolaganju. Ako želimo suvereno vladati gospodarskim razvojem Hrvatske moramo prepoznati vrijednost prirodnih potencijala na hrvatskom dijelu Jadrana i priobalja.

Agonija borbe vladajućih i opozicije koja je zagovarala proglašenje isključivog gospodarskog pojasa trajala je od kasnih devedesetih godina pa sve do 2013. godine kada su kritičari koji su smišljali hrpu besmislenih izgovora zašto ne proglasiti isključivi gospodarski pojas odjednom zanijemili.

Naime, povjerenica za pomorstvo i ribarstvo pri Europskoj komisiji Marie Damanaki očitovala se na upit europarlamentarne zastupnice Ruže Tomašić u kojem stoji:

“Proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa ostaje u nadležnosti obalnih država, a one, uključujući Hrvatsku, suvereno mogu odlučiti hoće li proglasiti takav pojas u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora s ciljem osiguravanja gospodarskog potencijala svojih resursa na održiv način.”

Nakon odgovora komisije sve maske, laži i obmane su pale.

Bilo je sasvim jasno da sve vlade koje su se protivile proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, i pri tome izmišljali kojekakve razloge zašto gospodarski pojas nije provediv, zapravo su se protivile osiguravanju hrvatskih gospodarskih strateških interesa.

Pitam se možemo li razlog protivljenja Vlade Republike Hrvatske oko proglašavanja isključivog gospodarskog pojasa, kao i kod mnogih drugih tema, pronaći u strahopoštovanju koje vlada ima prema Bruxellesu? Stav Europske unije sve ove godine oko proglašavanja isključivog gospodarskog pojasa je bio uglavnom negativan, a taj stav su opravdavali argumentom da Jadran spada u kategoriju zatvorenog ili poluzatvorenog mora, baš poput Sredozemnog, te da bi proglašavanjem isključivih gospodarskih pojaseva bila ugrožena slobodna plovidba, ali takvi argumenti su u potpunosti neutemeljeni jer slobodna plovidba je zajamčena Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora kao i isključivi gospodarski pojas.

Uostalom velika većina Europskih zemalja ima proglašen Isključivi gospodarski pojas ili takozvani EEZ. No usprkos stavovima Europske unije Talijanski parlament upravo sada ispisuje nacrt zakona kojim bi potvrdili prijedlog matične komore o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Njima nije bilo u interesu proglasiti gospodarski pojas svih ovih godina jer im je odgovaralo da njihovi ribari love bez izlovnih kvota i ograničenja, ali nedavne tenzije na mediteranu između Grčke i Turske, te uhićenja ribarskih talijanskih brodova u Libiji bili su okidač za ovakve zakonske mjere.

Nedavne izjave ministrice Marije Vučković da nema nikakve razlike između zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i isključivog gospodarskog pojasa su u najmanju ruku manipulativne.

ZERP je ograničen na suverena prava Hrvatske u gospodarenju živim prirodnim resursima mora, ali ne ostalim pravima koja se mogu ostvariti proglašavanjem isključivog gospodarskog pojasa kao što su isključivo pravo neživih bogatstva u moru, odnosno morskog dna, podzemlja i nadmorja.

Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa napokon bi riješili i probleme ribara s Jabučkom kotlinom, glavnim mrjestilištem riba koje bi velikom većinom pripalo Hrvatskoj. Moramo se podsjetiti procjene kojom bi Hrvatska proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa mogla zaraditi i do 140 milijuna Eura godišnje, ako to već samo po sebi uz sve ostale beneficije nije dovoljna motivacija u vremenima recesije onda ne znam što je.

Kreiranje hrvatskih politika s izjavama poput “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu jer imamo dobru suradnju s Italijom” su kratkovidne i idu isključivo na štetu Hrvatskoj, Hrvatskom narodu i svima koji žele živjeti ili žive od Jadranskog mora.

Hrvatski suverenisti ovim putem pozivaju Vladu na osnivanje stručne komisije koja bi pomno razmotrila talijanske planove, konačno jasno definirala službeni hrvatski stav o isključivom gospodarskom pojasu i pojasnila ribarima i svima ostalima koji od mora žive što za njih znači talijansko proglašavanje ekskluzivne ekonomske zone.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close