Turizam

Mali vodič: Kako se pije čaj u drugim zemljama svijeta

To što Englezi čaj serviraju u pet sati poslijepodne, manje-više je poznata stvar. No, kako se čaj pije drugdje u svijetu? Koji su običaji u Turskoj, Tibetu, Egiptu? Odgovore na ta pitanja pronađite u ovom mini vodiču kroz svjetske uživatelje čaja.


Japan

Stanovnici zemlje izlazećeg Sunca piju zeleni čaj. No, nije to baš onaj zeleni na koji smo mi navikli. Japanski zeleni čaj se smatra najboljim i najljekovitijim na svijetu, tako da, ako ste ljubitelj čaja, nemojte žaliti novce, već si naručite jedan paketić iz ove daleke zemlje.

Indija

Ako tko ima bogatu povijest čaja, ima je svakako Indija. Njihov čaj je zapravo crni čaj, najpopularnija vrsta na svijetu. Sadrži najviše koefina i popriličan broj antioksidativnih svojstava.

Engleska

Kao i Indijci, i Englezi najčešće uživaju u crnom čaju. To nije ništa neobično, kad se zna kako je Indija dugo vremena bila britanska kolonija. Englezi često uživaju u čaju, ali onaj najpoznatiji termin svakako je u pet sati poslijepodne. U čaj često dodaju i malo mlijeka.

Turska

Svima je poznata turska kava, ali Turska je također i zemlja čajeva. Kod njih također prevladava crni čaj koji se servira s kockom šećera. Poslužuje se obično za vrijeme, ili nakon jela.

Tibet

Ako ste se ikad zapitali kakav čaj piju budistički redovnici, evo odgovora. Na Tibetu se čaj zove „Po Cha“, a konzumira se u kombinaciji s maslacem i solju. Neobično, što jest jest!

Egipat

Nasljednici faraona uvijek piju nezašećereni čaj. Konzumiraju ga cijeli dan, a u Egiptu je to piće toliko važno, da ga se poslužuje i na vjenčanjima.

Katar

I u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, čaj je na cijeni. Najčešće se pije snažan čaj „Karak Chai“, koji se priprema na sljedeći način: U kipuću vodu ubacite listove crnog čaja. Nakon toga ih izvadite, pomiješate sa šećerom i mlijekom i ponovo zakuhate! Nakon toga, čaj je spreman.

Tajland

Ovaj turistički raj, kao i veliki dio azijskih zemalja njeguje „čajnu“ tradiciju. Ako se zateknete u Phuketu ili Bangkoku, svakako naručite Cha Yen Thai, i uživajte u čaju koji dobijete poslužen s mlijekom i kockicama leda.

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close