Vijesti

Mačke ne vole visoke tonove

Veterinari u Velikoj Britaniji u posljednje su vrijeme primili iznenađujuće velik broj pritužbi vlasnika mačaka. Naime, njihovi ljubimci imali su očite napade, kao odgovor na visoke tonove iz okoline. Proučavanjem tih mačaka otkriveno je da su takvi napadi izazvani zvukom češći kod starijih mačaka, a najčešći su okidači šuškanje aluminijske folije, udaranje metalnom žlicom o keramičku zdjelicu i zveckanje staklene čaše.


Veterinarski neurolozi Mark Lowrie i Laurent Garosi, te Robert Harvey, molekularni neuroznanstvenik i genetičar s University College London, odlučili su provesti istraživanje o tom fenomenu koje su vlasnici mačaka opisivali. Fenomen je nazvan „Tom i Jerry sindrom”, prema animiranom liku mačka Toma koji također na proizvodnju sličnih zvukova često odgovara nesvjesnim trzajima.

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery znanstvenici su proučavali podatke 96 mačaka, uključujući i vrstu napada, koliko dugo je trajao i koji se zvuk pojavio kao okidač njegova aktiviranja. Otkrili su da su neki zvukovi izazvali nekonvulzivne napade, pojedini miokloničke koje karakteriziraju kratki mišićni trzaji, dok su drugi pak izazvali generalizirane toničko-kloničke napade u kojima bi mačka izgubila svijest te bi se njezino tijelo ukočilo i trzalo nekoliko minuta. Također, istraživanje je pokazalo kako su napadi bili najčešći kod mačaka starih između 10 i 19 godina, a prosječna dob pojave prvih takvih napada bila je 15 godina.

Pokazalo se da su najčešći zvukovi koji pokreću takve napade sljedeći: šuškanje aluminijske folije (82 mačke), udaranje metalnom žlicom o keramičku zdjelicu za hranu (79 mačaka), zveckanje staklene čaše (72 mačke), šuškanje papirnate ili plastične vrećice (71 mačka), zvuk tipkovnice ili klik miša (61 mačka), zveckanje novčića (59 mačaka) te zakucavanje čavla (38 mačaka). Nešto rjeđe, napade su uzrokovali i zvono mobitela, odljepljivanje čička ili hodanje po drvenom podu bosih nogu. Što su zvukovi bili glasniji, činilo se da su i napadi tada bili intenzivniji. Dakako, vlasnici ponekad mogu spriječiti napade izbjegavanjem tih zvukova, ali to nije uvijek moguće.

„Lijek za epilepsiju levetiracetam može biti učinkovit tretman za liječenje takvih refleksnih napada uzrokovanih zvukom, te bi u budućnosti mogao u potpunosti osloboditi mačke takvih napada”, zaključili su istraživači.


Tekst: znanost.geek.hr
Foto: wikimedia commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close