NacionalnaPolitika

Liku će još jednom potopiti, a ovo su dvije razine problema oko Kosinja i protjerivanja stanovništva

Mještani triju ličkih sela morat će se iseliti jer će HEP nakon izgradnje hidrocentrale potopiti njihove domove. Investicija se može opravdati, ali je problem procjena vrijednosti njihovih nekretnina koja je utemeljena na lošem zakonu. No možda je rješenje u jednom drugom zakonu

Gledam neko veče reportažu o pripremama za izgradnju hidroeenergetskog sustava Kosinj i hidroelektrane Senj 2 u dnevniku na TV-u. Riječ je o dva megaprojekta u Lici zbog čega će biti potopljena, kažu, tri sela – Gornje Kosinje, Mlakve i dio Bakovca, a mještani Gornjeg Kosinja izjadali su se kolegama novinarima u reportaži. Kažu, preniska je cijena otkupa njihove imovine.

S tim bi novcem oni trebali sebi organizirati život negdje drugdje, a za one koji nemaju kamo, HEP će izgraditi stambenu zgradu u Perušiću. Međutim, te stanove sadašnji mještani Kosinja (i druga dva sela) neće dobiti u vlasništvo, nego će ih samo moći koristiti do smrti.

Iako je to praktično prisilno preseljenje stanovništva vrlo osjetljiva tema, mislim da možemo opravdati takvu odluku da se u tom slučaju javni interes stavi iznad privatnog jer će hidroelektrana strujom opskrbiti 70 tisuća kućanstava. Nekako su se s tim, čini se, pomirili i mještani tih sela. Uostalom, i Vlada je taj projekt označila strateškom investicijom, ali pojavljuju se, kako ja to vidim, dvije razine problema.

Više čitajte na Lideru. 


 

Komentari

Komentara


Foto: HEP

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close