Turizam

LIČKO PIĆE Bilo da se radi o rakiji, pivu ili vinu, sva pića u Lici imaju nešto zajedničko

Ličko piće tema je 2. članka iz serijala o “Iću, piću i ličkom biću”, novom projektu koji gostima nudi iskustvo boravka u Lici koje je potpuno drugačije od drugih. Što je to ličko piće i na koji način Rix travel interpretira ovaj tradicionalni termin, otkrio nam je vlasnik agencije Dražen Rastovac.


Piće u Lici, kao i u mnogim drugim dijelovima Hrvatske, neizostavan je dio svakog druženja, kaže Rastovac te dodaje da su odnos Ličana prema piću, kao i same vrste pića koje se u Lici proizvode, oblikovani povijesno – zemljopisnim kontekstom regije.

“Lika je kraj u kojemu je zbog oštre klime tradicionalno uspijevalo svega nekoliko vrsta voća, a to su kruške, jabuke i šljive. I upravo su rakije od spomenutog voća kroz dugi vremenski period činile okosnicu ponude alkoholnih pića u Lici”, kaže Rastovac.

Ličko podneblje posebno je pogodno za uzgoj kvalitetne šljive od koje se dobiva najpoznatija lička rakija – šljivovica, a koja je u narodu poznata i kao univerzalni lijek za mnoge bolesti.

Pečenje rakije stari je lički zanat koji se prenosio s koljena na koljeno. Gotovo svako domaćinstvo u prošlosti je imalo svoj voćnjak i peklo rakiju za svoje potrebe, koja je potom sazrijevala u hrastovim bačvama i bila brižno čuvana za posebne obiteljske prigode.

A u procesu proizvodnje s voćem se pažljivo rukovalo, za rakijski kom korišteni su samo potpuno zdravi i zreli plodovi bez petljki, jako se pazilo da rakija bude čista i da proces vrenja i destilacije bude ispravan.

“U potpunosti prirodna i proizvedena na tradicijski način, lička rakija je domaća, lokalna i dolazi u malim količinama”, kaže Rastovac.

No polagano se vremenske prilike mijenjaju, a s njima i običaji. Sve je više biljnih vrsta koje zbog toplije klime mogu uspijevati na ličkom području, pa se i ponuda rakije proširila na mnoge druge vrste voća.

Glasovito ličko pivo

Iako se najveća pozornost u aktivnostima Rix travela daje tradicionalnom ličkom piću – rakiji, Rastovac ističe još jedno neizostavno ličko piće. To je Velebitsko pivo koje svojim okusom već više od 25 godina osvaja domaće i gostujuće pivoljupce.

“Hvaljeno je zbog svoje čistoće i posebne vode kakva se danas rijeko u pivu može naći, posvećenosti detaljima u proizvodnji, te u usporedbi s drugim pivovarama malim proizvodnim količinama”, kaže Rastovac.

Velebitsko pivo proizvodi se bez konzervansa i drugih dodataka, po bavarskom zakonu o čistoći piva koji datira iz 1516. godine. Od samo četiri sastojka, od kojih je najvažniji zdrava lička voda koja izvire u srcu Velebita na 700 m n/v i koja se smatra jednom od najkvalitetnijih pivarskih voda u Europi.

Lika ima i svoje vino

Priča o ličkom piću ne bi bila potpuna bez još jednog pozitivnog primjera koji pripada novijem vremenu, kaže Rastovac.

Prošle godine u prodaji se našlo prvo ličko vino nakon nekoliko stoljeća. Ručno je proizvedeno od grožđa sorte solaris koja odlično podnosi mraz i niske temperature, a prva berba dolazi u maloj količini od svega stotinjak boca. S obzirom na prirodnu otpornost sorte, u proizvodnji prvog ličkog vina nisu korišteni nikakvi preparati za zaštitu od bolesti.

Gdje probati najbolju ličku rakiju, pivo i vino?

Ono što je zajedničko i tradicionalnom i nešto suvremenijem piću u Lici, to je ograničena proizvodnja i pridavanje dodatne pozornosti čistoći samog pića, ističe Rastovac

Bilo da se radi o rakiji, pivu ili vinu, sva pića u Lici se temelje po istom principu. Radi se o maloj proizvodnji, od lokalnih sastojaka i distribuiraju se lokalno, uglavnom bez pretenzija za zauzimanje svjetskog tržišta”.

Upravo iz tih razloga, svi oni koji žele u potpunosti uživati u ličkom piću, mogu to ostvariti samo na jedan način.

“Da biste probali najbolju ličku rakiju, ličko pivo ili ličko vino, bit će neophodno uputiti se u Liku i doživjeti te bisere”, naglašava Rastovac.

Upoznavanje s ličkim pićem dio je novog programa “Iće, piće i ličko biće” turističke agencije Rix Travel.

I vi se možete pridružiti ovom nezaboravnom putovanju i doživjeti tradiciju i običaje koji su oblikovali izvanrednu ličku regiju. Tijekom šest čarobnih dana živjet ćete poput pravog Ličanina, uživati u ukusnoj hrani i piću i istraživati skrivene dragulje smještene u netaknutoj prirodi.

Plan i program aktivnosti projekta “Iće, piće i ličko biće” pronađite na stranicama Rix travela.

Za dodatne informacije pošaljite upit u kontakt formi putem linka. Iz agencije ističu da je program prilagođen svakom individualnom upitu.

 

Foto: Rix travel

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close