Lifestyle

Lički Tiškovac: skriveni biser

Selo Lički Tiškovac nalazi se na istoku Zadarske županije, tik uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.


Kod Ličkog Tiškovca susreću se dvije države, tri regije i gomila županija i kantona. Selo se nalazi na samoj granici Zadarske i Šibensko-kninske županije (koja je ujedno i granica Like i Dalmacije na tom potezu). A ni Ličko-senjska županija nije daleko.

Kiša koja pada u Ličkom Tiškovcu otiče u Jadransko more, dok kiša koja pada u Ličkoj Kaldrmi smještenoj nekoliko kilometara sjevernije otiče u Crno more, iako je Jadransko 15 puta bliže. I tu, na toj razvodnici slivova, država, regija, županija i kantona, izmedju napuštene pruge i nikad završenog autoputa, podno planina Poštak i Ilica (koju lokalno stanovništvo zove Ujilica), na povijesnoj tromeđi Austrougarskog carstva, Turskog carstva i Mletačke republike, smjestilo se to slikovito i zabačeno maleno mjesto. Bez svih čuda današnjice, ali sa jednim rijetkim prirodnim fenomenom, a radi se o ledničkom jezeru, Babića jezeru.

Više čitajte na Klub putnika.


Foto: screenshot YouTube

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close