DogađanjaVijesti

Lički muzeji pripremili bogate programe – pred nama je 14. Noć muzeja!

U petak, 1. veljače Hrvatsko muzejsko društvo uz potporu Ministarstva kulture priređuje tradicionalnu manifestaciju „Noć muzeja“ koja se ove godine obilježava u znaku inovacija i digitalnih muzejskih sadržaja.


U Noć muzeja će i ove godine biti uključen veliki broj muzeja diljem Hrvatske, pa tako i muzeji u Ličko-senjskoj županiji koji su tim povodom priredili bogate programe.

Green screen fotkaonica na Noći muzeja u Gospiću

Noć muzeja u gospićkom Muzeju Like traje od 18 do 24 sata. U “Green screen fotkaonici Bilajske bitke i susreta Šime Starčevića s Maršalom Marmontom” posjetitelji će se moći fotografirati u navedenim povijesnim trenucima i povesti sa sobom mali povijesni suvenir, dok će u “Video kutku” moći pogledati video zapise muzejskih djelatnosti, snimljenih na arheološkim lokalitetima ili s radionica tradicijskih obrta

U 21 sat bit će otvorena izložba povodom 210. obljetnice Bilajske bitke, a u 18:30 i 20:30 sati bit će organizirano stručno vodstvo kroz stalni postav muzeja.

Noć muzeja u Smiljanu

Noć Muzeja u Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u Smiljanu počinje u 18 sati i traje do 23 sata. U 19 sati započet će predavanje Srđana Jozića – “Digitalizacija muzejskih sadržaja”, a u 20 sati događaj pod nazivom “Zavirite kroz okvire druge dimenzije” koji uključuje pogled kroz VR naočale.

U 18:30, 20:30 i 21:30 sati bit će organiziran obilazak stalnog postava uz stručno vodstvo.

Razgledavanje uz mobilni vodič u Muzeju Gacke

Program Noći muzeja u Muzeju Gacke započet će u 18 sati dočekom posjetitelja uz tradicionalna pića i slastice.

Od 18 sati do 22 sata posjetitelji će moći razgledati stalni postav na klasičan način, ali i putem mobilnog vodiča koji posjetiteljima omogućuje da korištenjem svojih pametnih telefona detaljno upoznaju stalni postav putem teksta, fotografija i zvučnih zapisa.

Od 18 sati do 22 sata posjetitelji će moći razgledati i izložbu Baština u nestajanju: Kožara i Oteks koja se bavi tekstilnom i kožarskom industrijom grada Otočca

“Doživite Velebit virtualno” u Kući Velebita

Povodom Noći muzeja 2019. JU Nacionalni Park Sjeverni Velebit u svom posjetiteljskom centru Kući Velebita priređuje razgledavanje stalnog postava i izložbu “Doživi Velebit virtualno”. 

Radno vrijeme Kuće Velebita bit će od 8 do 21 sat, a nakon razgledavanja postava i izložbe posjetitelji su pozvani na druženje uz kavu, kuhano vino i kolače.

Foto: LIKACLUB

Noć muzeja u Senju

Uključenjem u ovogodišnju Noć muzeja Gradski muzej Senj želi javnosti predstaviti muzejsku izložbu na temu Noviteti u fundusu Umjetničke zbirke Gradskog muzeja Senj, u sklopu koje predstavlja vrijedno stvaralaštvo poznatoga hrvatskog kipara i keramičara Josipa Cmroka (donacija senjske obitelji Debelić) te donaciju umjetnina obitelji Jeren-Beus iz Zagreba.

U glazbenom dijelu večeri nastupit će VIS Bonaca, a muzej organizira i besplatno razgledanje stalnih postava uz stručno vodstvo te druženje uz čaj, kuhano vino, sokove i domaće frite od 18 do 1 sat poslije ponoći.

U svim navedenim muzejima ulaz na Noć muzeja 2019. je besplatan.

Sva događanja iz 5 županija pronađite u našem Klubu svih događanja.

 

 

Foto: Wikimedia Commons/LIKACLUB

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close