Kolumne

LIČKE PRIČE – Katja Vuković: “Baka i djed prenijeli su mi ljubav prema ličkom kraju”

Današnju ličku priču posvećujemo jednoj mladoj sportašici. Njezini korijeni potječu iz Like, točnije iz Stajnice, o kojoj govori s posebnim žarom. Ona je Katja Vuković, a ovo je njezina priča.


Katja je rođena 13. rujna 2006. godine u Zagrebu, a interes za sport je pokazivala već od malih nogu.

Od malena sam pokazivala interes za sport. Prvi sport koji sam trenirala bio je stolni tenis, ali sam se ipak odlučila za rukomet krajem prvog razreda.

Njezina veza s Likom vezana je uz baku i djeda s kojima je provodila ljetne praznike…
Za Liku me vežu najljepše uspomene iz ranog djetinjstva. Svako ljeto, u pauzi od školskih i sportskih obaveza, provodila sam u Stajnici. Inače moji baka i djed (Vera i Ivan Vuković) su rodom iz Stajnice i od malih nogu su mi prenosili ljubav prema ličkom kraju.
Razumljivo je da zbog profesionalnog bavljenja s rukometom, trenutno puno manje vremena može naći za odlazak u Liku, ali kada god može, vrlo rado odlazi jer, kako kaže, tamo se osjeća kao doma.
Jedva čekam provesti slobodno vrijeme s bližnjima u Stajnici.
Što se obrazovanja tiče, Katja je osnovnu školu završila u Dugom Selu, a sada pohađa Sportsku gimnaziju u Koprivnici.
Kako je tekao njezin sportski put i uspon u rukometnom svijetu, naša draga sugovornica govori
Krenula sam trenirati rukomet sa 7 godina u ženskom rukometnom klubu Dugo Selo ‘55 te sam se tamo zadržala do 2022. Godine 2021. na Europskom prvenstvu sam s ekipom osvojila 5. mjesto, te sam proglašena za najbolje lijevo krilo Europe u kategoriji cura, koje su dvije godine starije od mene. Nakon dobrih igra na prvenstvu, dobila sam ponudu od najboljeg ženskog hrvatskog kluba Podravka Vegete te sam potpisala ugovor s njima.
Katja trenutno i živi u Koprivnici već drugu godinu i igra za prvu ekipu Podravke.
O planovima za budućnost, kaže:
“Moje želje su da se nastavim profesionalno baviti rukometom i da se razvijam kao igračica, također su mi trenutno želje vezane za Koprivnicu, ali za koju godinu i da otiđem igrati u inozemstvo. Voljela bih završiti neki fakultet koji ima veze sa sportom, možda sportski menadžment jer mi je velika želja nakon karijere ostati u sportu.”
Kako gleda na perspektivu mladih u Hrvatskoj, a posebno u krajevima poput Like
Mislim da se Lika sve više razvija te da će za koju godinu bit još zanimljivija za mlade poput mene, te da će se više ljudi odlučivati na život u Lici.
Za kraj, Katja nam ostavlja vrlo snažnu poruku, posebno upućenu mlađoj populaciji:
Važno je pratiti svoje snove i biti ustrajan u onome čime se baviš.
 

Foto: Privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close