Turizam

LIČKE POLICE – Sa slaninom ili bez?

Krumpir je jedna od najvažnijih namirnica tradicionalne ličke kuhinje, a naši predci su ga jeli češće nego kruh. Mnogi će se složiti da je najukusnije jelo od krumpira police, staro jelo naših baka koje se pripremalo i u drugim krajevima Hrvatske.


Kako se pripremaju police?

Kao što im i ime kaže, police su polovice krumpira u ljusci pečene u pećnici. Za razliku od modernih recepata, prave ličke police od začina sadrže samo sol. Police je jednostavno pripremiti – krumpir u ljusci operite i osušite, prerežite po dužini na pola i dobro posolite pa stavite u vruću pećnicu. Kad se na gornji dio uhvati lijepa zlatnosmeđa korica, a krumpir postane mekan – police su gotove!

Što se jede uz police?

Vruće, hrskave i sočne police mogu se jesti kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso i mliječne proizvode. Ličani će se složiti da uz police najbolje ide ostala domaća hrana poput slanine, čvaraka, kiselog kupusa, vrhnja, svježeg sira, luka… Kombinacija je bezbroj, a naši stari su police često jeli uz basu – lički meki sir koji se dobiva cijeđenjem kiselog mlijeka.

Police i slanina

Slanina pečena na policama je još jedna tradicionalna varijanta polica, i mnogim ljubiteljima polica najdraža kombinacija! Slanina se nareže na tanke kriške i pred kraj pečenja poslaže na polovice krumpira kako bi postala hrskava i pustila masnoću. Iako izvorne police ne moraju sadržavati slaninu, mnogi ljubitelji polica smatraju da police bez slanine – nisu police.

U kojoj god kombinaciji ih jeli, police su jeftino jelo koje se brzo priprema, idealno za ove hladne zimske dane. I članovi redakcije ovog portala su veliki obožavatelji polica krumpira. Ako ne znate što biste sutra skuhali, evo odlične ideje za ručak ili večeru, a još ako imate pravi lički krumpir, užitak će biti potpun!

 

Foto: Ante Fumić

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close