Vijesti

Treba li u Hrvatskoj uvesti dozvolu za držanje pasa?

Poželite li u glavnom gradu Njemačke za kućnog ljubimca imati srednjeg ili velikog psa, prije nego ga nabavite morat ćete dobiti dozvolu za njegovo držanje.


Independent.co.uk piše kako su tu odluku nedavno donijele berlinske vlasti, a cilj uvođenja dozvola jest kontrola potencijalno opasnih pasmina.

Dozvola će koštati oko 100 eura, a osim same dozvole koja se mora obnavljati svake četiri godine (i platiti dodatnih 40 eura) štene će morati proći osnovni tečaj socijalizacije i poslušnosti, nakon čega će vlasnik morati dokazati da na temelju naučenog zna rukovati sa svojim psom.

Vlasnici manjih pasa ne moraju proći tu proceduru, dok će primjerice svi koji posjeduju pasmine pasa kao što su američki staford, pit bull, bulterijer i Tosa inu psima obavezno morati stavljati brnjice.

Berlin nije niti prvi niti jedini europski grad koji uvodi dozvole za držanje pasa. Primjerice, u Beču iste moraju posjedovati vlasnici tzv. opasnih pasmina, dok u Švicarskoj dozvolu moraju imati svi , bez obzira na veličinu i pasminu.

 Treba li i u Hrvatskoj uvesti nešto slično?

Za kraj važno je reći da se u navedenim gradovima/državama za razliku od Hrvatske ulaže u pseću infrastrukturu.

Primjerice, u Beču koji je površinom manji od Zagreba ima 160 lokacija za šetanje pasa. U Zagrebu, ih pak ima samo 70.

 

Izvor: index.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close