Vijesti

Kupujete šampon? Čitajte etike!

Niste još pronašli odgovarajući šampon za kosu? Možda je u problem u tome što ne čitate pažljivo etikete pa ne znate da se u privlačnim bočicama kriju sastojci koji vašoj kosi mogu donijeti više štete nego koristi


Sastojci koje treba izbjegavati

Sulfati

Sulfati su zapravo jaki kemijski deterdženti kake također nalazimo u sredstvima za odmašćivanje posuđa i kuhinjskih površina, a zaslužni za stvaranje bogate pjene. No, ne zavaravajte se, raskošna pjena nije znak dobrog šampona već prije signal da riskirate potencijalnu iritaciju vlasišta, crvenilo i svrbež.

Isopropyl alkohol

Vrlo je čest sastojak u kozmetickim proizvodima. Sintetiziran je iz mineralnog ulja i može se naći joši u sredstvima za poliranje drva i antifrizu. No, jako isušuje kosu i valsište te može dovesti dovodi do oštećenja i gubitka kose.

Formaldehid

Ovaj najčešći i najopasniji kemijski konzervans uništava bakterije, a kancerogen je u određenim količinama. Osim toga, iritira oči i dišni sustav te može uzrokovati upalne procese na koži.

Propilen glikol

Ovaj moćni rastvarač pomaže sastojcima za čišćenje da uđu dublje u vlasi, ali isto tako uništava proteine u zdravoj kosi i iritira osjetljivo vlasište i kosi.

A što ne šteti

Glicerin

Ovaj sastojak stvara zaštitnu barijeru za folikule i pomaže da kosa zadrži vlagu što duže nakon ispiranja.

Ulja sjemenki i orašastih plodova

Jojoba, avokado i karite maslac kosi daju vlagu i sjaj, a u isto vrijeme čiste je od masnih naslaga.

Limunska kiselina

Pomažu da šamponodrži odgovarajuća pH ravnotežu kako ne bi bio previše lužnat i na taj način uzrokovao irtitaciju vlasišta i isušio kosu. o vrijeme svi su sastojci zaslužni za glatku i sjajnu kosu.

Pantenol

Poznat je još kao provitamin B5 koji jača folikule kose i pomaže vlasima da zadrže vlagu i sjaj. Štiti kožu od gubitka vlage, obnavlja je i zaglađuje pa se često koristi u kozmetičkim proozvodima.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close