Vijesti

Koji je kućni ljubimac idealan za vas?

Izabrati kućnog ljubimca zabavan je, ali i odgovoran zadatak. Kako bismo vam pomogli u izboru donosimo prednosti i nedostatke dva najpopularnija kućna ljubimca


Plus i minus za psa

Psi zahtijevaju više vašeg vremena od mačaka. Psa treba šetati – čak i ako živite u kući s dvorištem preporučuje se svakodnevno ga povesti u šetnju, što je njemu važno kako s psihološkog tako i fiziološkog aspekta (šetnja kao razgibavanje).

Živite li u stanu, psa morate prošetati bar tri puta dnevno, bez obzira pada li vani kiša ili snijeg. Naravno, postoji mnogo vrsta psa koji se međusobno razlikuju, te nije isto nabaviti neku maljušnu pasminu koja će se najradije sklupčati u vašem krilu i nekog velikog psa koji jedva čeka akciju.

Šetnje bi vas trebale veseliti. Ako vam one zvuče kao gnjavaža, puno radite i općenito vas nema puno kod kuće, onda pas nije idealan ljubimac za vas. Ne zaboravite da na urbanim prostorima za svojim dlakavim prijateljem morate i počistiti kad obavi nuždu.

Također, psi moraju provesti s vama kvalitetno vrijeme. Vi ste centar njihovog svijeta i jedva čekaju da dođete kući i poigrate se s njima. Igra mora biti zadovoljstvo i za vas, ukoliko vam se to ne čini tako, radije ne nabavljajte psa. Psi su vezani uz vlasnike i nije im bitno gdje su, bitno im je da ste vi s njima, dok je mačka više vezana uz prostor, dom, i nije joj posebno bitno tko je s njom.

Psi vole biti potpuno uključeni u sve što radite. Iako to može zvučati kao veliki minus, to je i veliki plus. Odlazite li na izlet autom, rado će poći s vama; želite li trčati ili vježbati vani, nećete pronaći vjernijeg partnera za to od psa. Pseća potreba da vam udovolje čini ih i poslušnijima. Također, psi vas žele zaštititi i upozoriti na neznance u domu, što im je veliki plus.

Pas će vam se uvijek će vam se veseliti iznova (kad se vratite kući s posla, kad vas ujutro prvi put vide, kad vas dočekaju ispred trgovine nakon što ste obavljali kupnju svega nekoliko minuta). Njihova draž i veselje je neograničeno!

Psi su financijski zahtjevniji od mačaka. Pojedu više hrane, žele igračke, povremeno ih treba četkati i kupati. Naravno, potrebno ih je disciplinirati jer je važno da vas slušaju i poštuju, inače je suživot težak i za vas i okolinu.

Plus i minus za mačku

Mačke vas neće upozoriti na iznenadne posjetitelje kao pas. Većina mačaka također voli šetati uz vlasnike, ali svojim tempom i ne na uzici (osim ako ih na to ne privikavate od malih nogu). Mačka nema potrebu zadovoljiti vas i nauči li neki trik, to će napraviti zbog sebe, ne zbog vas.

Mačke ne trebaju nuždu obavljati vani, no očekuje vas svakodnevno čišćenje njihovog zahoda (koji nema nimalo ugodan miris) i redovito mijenjanje čitavog pijeska – otprilike jednom tjedno.

Mačka je nevjerojatno nezavisni ljubimac. Ne trudi se udovoljiti vam, prići će vam radi maženja i druženja samo onda kad njoj to paše. To vam se možda neće sviđati, no s druge strane, upravo zbog svoje nezavisnosti, mačka ne ovisi o vama i ne iščekuje željno vaš dolazak doma kako biste ju prošetali.

I mačke vole igru, no ne morate ulagati toliko energije u to kao kod psa, jer će ona sama trčati i skakati.

Imajte na umu ujedno da su mačke više noćni tipovi – najaktivnije mogu biti noću, a cijele dane ljenčariti i spavati. No, zato će kad padne mrak tražiti zabavu, a imaju li izlaz na dvorište, očekujte noćne ‘poklone’. Neki vlasnici mačaka skoro svakodnevno pronalaze na podu ostatke raznih pokojnih glodavaca ili ptičica. Mačke će svoj plijen će vam rado donijeti i kući.

Pročitajte više na zadovoljna.dnevnik.hr

 

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close