VijestiTehnologija

Koji kućanski aparati troše najviše struje?

Veliko istraživanje o potrošnji kućanskih aparata u Velikoj Britaniji otkrilo je da viši energetski razredi i isključivanje iz struje doista donose uštedu za kućni budžet, piše portal The Sun.


Prema njihovoj procjeni, Britanci bi godišnje mogli uštedjeti čak 300 funti, što je oko 2500 kuna. Iako je riječ o cijenama električne energije u Velikoj Britaniji, sama potrošnja energije na njihov rad primjenjiva je bilo gdje pa može biti dobar orijentir i nama.

Perilica suđa – Prosječno britansko kućanstvo na rad perilice suđa kategorije A+ potroši 330 kuna godišnje, otkrio je njihov Energy Saving Trust. Kada bi je zamijenili s perilicom A+++ uštedjeli bi oko 50 kuna godišnje, a ukupno 550 kuna tijekom životnog vijeka perilice koji procjenjuju na 11 godina.

Perilica rublja – Na rad perilice kategorije A+ i 6 kg daju oko 215 kuna godišnje.

Sušilica rublja A+++ godišnje ih košta oko 170 kuna. Oni koji imaju stare perilice, kategorije C plaćaju oko 385 kuna godišnje njezin rad.

Zamrzivači na hladnjacima – A+ modeli prosječno britansko kućanstvo godišnje koštaju 285 kuna, dok oni zasebni koštaju znatno manje – 217 kuna.

S odabirom A+ zamrzivača izgubit će još 145 kuna godišnje, a kada bi ga zamijenili s modelom A+++ uštedjeli bi 50 kuna na računima i oko 20 kg CO2 na godinu.

Kafe aparat troši oko 34 kune električne energije godišnje, a toster i pekač kruha oko 25 kuna.

Svakodnevno punjenje pametnih telefona Britance košta oko funtu godišnje, a punjenja tableta 2. (Funta je na jučerašnji dan, 31.10.2016. iznosila 8,36 kuna po prodajnom tečaju.)

Televizija na standbyu, pogotovo ako je riječ o LCD ekranu godišnje košta oko 234 kune, a DVD player oko 42 kune.

Najviše troše desktop kompjutori – dvostruko više od sušilice rublja, 340 kuna.

Često igranje Xboxa One ili PS4 košta ih 267 i 209 kuna godišnje.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close