VijestiTehnologija

Kućanski aparati trajat će dulje, a servis će biti puno jednostavniji

Kućanski aparati uskoro bi, na zadovoljstvo svih građana, trebali imati dulji rok trajanja, a ukoliko i dođe do kvara proizvođač će morati osigurati rezervne dijelove čak 10 godina od same kupnje.


Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode, a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i strojeva za pranje suđa i rublja.

U izmijenjenoj će verziji standarda koje je ratificirala Europska komisija proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja. Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.

Europske unije procjenjuje da bi te mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 milijuna tona godišnje.

Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, ističe da bi te mjere mogle uštedjeti europskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske.

U konačnici trebali bi imati manju količinu starih uređaja na otpadu te manju potrošnju prirodnih resursa i manju emisije štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

Nažalost, nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopa čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim ‘kočnicama’ za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom ‘kulture bacanja’.

Borzan: ”EU će zakonom zabraniti ugrađene kvarove”

Hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je tijekom saslušanja belgijskog kandidata za Europsku komisiju Didiera Reyndersa postavila pitanje u kvarenju uređaja nakon isteka jamstva.

„U prošlom mandatu Europski parlament je jasno iskazao zahtjeve za ekološkim dizajnom uređaja te dostupnosti rezervnih dijelova. Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja. Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi, pa je potrošač primjerice zbog puknuća dijela na perilici koji bi došao 50 kuna, primoran kupiti cijeli uređaj“, rekla je Biljana Borzan.

Upozorila je i na tvrdnje koje trenutačno ispituje Europska komisija u okviru Obzora 2020 da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka jamstva kupe noviji model. U Francuskoj je primjerice takva praksa zakonom zabranjena, a Borzan traži zabranu na razini EU.

„Ovaj tjedan su stupile na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za hladnjake, perilice za rublje, perilice za suđe, televizijske ekrane i rasvjetne uređaje u roku 7 do 10 godina. To se treba proširiti na sve proizvode“, kaže Borzan.

Navela je i kako je šteta za okoliš, zbog stalnog gomilanja otpada, nemjerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okoliš. Dokazano je također da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi im perilica za rublje trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto.

Kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji Reynders je odgovorio da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Europska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close