DogađanjaVijestiTurizam

Križevci pozivaju na veliko Spravišče u lipnju

Kontinentalna Hrvatska sve češće ima što ponuditi stranim i domaćim turistima. Novi primjer dolazi iz Križevaca. Od 10. do 12. lipnja održati će se 49. Križevačko veliko spravišče, najstarija turistička i kulturno-povijesna manifestacija kontinentalne Hrvatske. Atmosferu Spravišča i dan danas dobro opisuju stihovi iz 1977. godine:

„Sto i sto je zrokov zakaj narod hrli na Križevačko veliko spravišče.

Tu se pajdaši stari zideju, na stoječ iliti sedeč kupicu domačeg vina spijeju,

kotlovinu koštaju, zabadav se huncutarijami glumcov nasmejeju,

natancaju se na mužiku koju si sami zbereju, a na kraju si iz sega grla zapopevleju.

Ak je nešče dobre sreče more si i pucu najti,

a to vu denešnji eri otuđenosti nikak ni zanemarujuči faktor…

… Zato, če ste si splanerali srcu i duši oduška dati,

sikak udružite svoje potisnute želje s kakvim dobrostojećim titulušom – i mam vam bu pot oprošteno. A bolšega tituluša nek je Križevačko veliko spravišče nebute, verujte na reč, tak lefko našli.

I zato – Vivat spravišče!“

Nit vodilja Spravišča legenda je o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara te na “Križevačkim štatutima”, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom. Središnji događaj Spravišča je trodijelni scenski prikaz Pomirbe križevačkih purgera i kalničkih šljivara.

Program Spravišča prate izložbe, koncerti, Večer vina i čvaraka, degustacija vina, nastupi domaćih i inozemnih puhačkih skupina na POOHFEST-u, konjičke igre, nastup folklornih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, izložbe, sportska natjecanja i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste. Više saznajte na TZ Križevci.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close