DogađanjaVijesti

Kravat pukovnija sudjelovala u spektaklu uprizorenja bitke na Bijeloj Gori!

Vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije sudjelovali suproteklog vikenda u spektaklu uprizorenja bitke na Bijeloj Gori (Bila Hora) u Pragu, gdje su bili počasni gosti Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz Waldmünchena, koja je nedavno sudjelovala u Smjeni straže Kravat pukovnije u Zagrebu.

Zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije Željko Matejčić predvodio je dio postrojbe Kravat pukovnije u uprizorenju bitke na Bijeloj Gori, a u kojoj je sudjelovalo preko 700 članova povijesnih postrojbi iz cijele Europe.

Zadovoljni smo što smo sudjelovali u uprizorenju bitke na Bijeloj Hori i što su nas naši domaćini iz  Hrvatske pukovnije Stjepan Dragija iz Waldmünchena tako lijepo dočekali na pragu Praga. Pozvani smo kao posebni gosti s primarnim ciljem umrežavanja s povijesnim postrojbama iz Njemačke, Češke, Poljske, Austrije i drugih europskih država. Uz razmjenu iskustava s drugim povijesnim postrojbama, također smo sudjelovali i u samoj bitci i to u prilagođenim vojnim radnim odorama, ali smo ipak zadržali najvažnije oznake našeg, hrvatskog vojnog identiteta – zadržali smo rubce – kravate, kape koje nosi Kravat pukovnija i konjičke čizme, kakve je nosila hrvatska laka konjica u Tridesetogodišnjem ratu“,  istaknuo je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije, naglasivši da je ovo prvi puta da su u ovom spektaklu sudjelovali Hrvati i pripadnici hrvatske vojne povijesne postrojbe.

Podsjetimo se, u kratkotrajnoj bitci s dugotrajnim posljedicama – a tako se može opisati Bitka na Bijelog Gori u Pragu koja se odigrala 8. studenoga 1620. –sudjelovali su i hrvatski laki konjanici. Doduše, oni su se u tom sukobu protestanata (češke snage) i katolika (carska armija) istakli već dan ranije jer su u noći uoči bitke upali u mađarski tabor (čeških saveznika) i rastjerali im konje. Četiri stoljeća kasnije, u vrijeme spektakla, organiziraju se vjerne inscenacije toga sukoba u kojemu su ove godine sudjelovali i pripadnici Kravat pukovnije, povijesne postrojbe koja evocira hrvatske vojnike iz Tridesetogodišnjega rata

 

Izvor / Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close