Turizam

KRASNO – selo milijunskih ulaganja zbog SJEVERNOG VELEBITA?

Na sjevernim obroncima planine Velebit, na oko 800 metara nadmorske visine, nalazi se Krasno – jedno od naših najvećih planinskih naselja. Čini ga četrnaest zaselaka smještenih na rubovima Krasna Polja, slikovite doline duge oko 7 kilometara. Mjesto sa svojim zaseocima broji oko 600 stanovnika.

A upravo se u tom mirnom seocetu gradi jedinstveni Centar za posjetitelje. Riječ je o projektu kojim Nacionalni park Sjeverni Velebit želi upravo u Krasnu, gdje se nalazi njihova uprava, otvoriti moderni centar za posjetitelje kako bi se sve većem broju posjetitelja ovog područja predstavile prirodne i kulturne vrijednosti ovog kraja.

S obzirom da je vijest o ovom projektu u javnost dospjela početkom 2015., odlučili smo na kraju godine provjeriti kako napreduje, kad će biti gotov i što će sve ponuditi posjetiteljima.

Već smo pisali o tome kako vrijednost gradnje ovog Centra iznosi 31 milijun kuna te da će ga s 29,6 milijuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj. Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Sjeverni Velebit te Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007. – 2013. (RC. 1.1.05-0091). Ukupna vrijednost projekta je 30.986.539,09, a EU sufinanciranje projekta iznosi.29.567.355,59 kuna.

‘Trenutno se vrše građevinski radovi i izgradnja zgrade koji teku normalnom dinamikom s obzirom na podneblje u kojem se izvode. Trenutno je u tijeku i nabava i izrada elaborata za opremanje postava kao i aktivnosti oko stvaranja jedinstvenog turističkog proizvoda’, rekla nam je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor, o ovom Centru koji bi trebao biti gotov u rujnu 2016. godine.

Sama ideja o gradnji Centra postoji već dosta dugo, a glavni cilj je bio riješiti problem pristupačnosti i izrazite sezonalnosti.

 ‘S obzirom da smo planinsko područje, sezona posjećivanja je izuzetno kratka, u pravilu od 01.05. do 30.10. i jako smo ovisni o atmosferilijama pa nam se izgradnja Centra koji će biti otvoren čitave godine činilo kao logično rješenje. Centar bi zapravo bio Park u malom gdje bi prezentirali sljedeće teme: klima, ekosustavi i vrste, kulturna baština, geologija, podzemlje. Kako su duboke jame zapravo naša najveća vrijednost (do sada ih je u Parku otkriveno oko 400 od čega su tri dublje od 1000 metara) u Centru će naglasak biti svakako na podzemlju’, rekla nam je ravnateljica Javor.

Više čitajte na DNEVNIK.hr.


Tekst:dnevnik.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close