VijestiTehnologija

Kraj mukama? Tkanina koja se sama čisti

Australijski istraživači su pronašli način da se odjeća sama pere. Tkanina koja se sama čisti razvijena je na Sveučilištu u Melbourneu i potrebna joj je samo svjetlost da se riješi mrlja i fleka.


Razvijena metoda je jeftin i učinkovit način razvoja posebnih nanostruktura koje mogu razgraditi organsku tvar kada se izloži svjetlosti, izravno na tkanini. Takav razvoj otvara put nano-poboljšanim tkaninama koje se same mogu riješiti nečistoća jednostavno kada ih se stavi pod svjetlo lampe ili kada ih se nosi na danjoj svjetlosti.

Tkanina koja upija svjetlost i razgrađuje mrlje

„Prednost tkanine je da ona već ima 3D strukturu, tako da je odlična za upijanje svjetlosti, što zauzvrat ubrzava postupak razgrađivanja organske tvari“, rekao je dr. Rajesh Ramanathan.

„Moramo još mnogo raditi prije nego se riješimo mašina za pranje odjeće, ali taj napredak daje snažnu osnovu za dalji razvoj tkanina koje bi se u potpunosti same očistile.“

Istraživači iz firme Ian Potter NanoBioSensing Facility i laboratorija NanoBiotechnology Research Lab su radili na nanostrukturama zasnovanim na bakru i srebru, a koje su poznate po svom svojstvu da upijaju vidljivo svjetlo. Kada su takve nanostrukture izložene svjetlosti, one dobivaju energiju i stvaraju vruće elektrone. Oni otpuštaju mnogo energije koja nanostrukturama omogućuje da razgrade organske tvari, kao je prosuti sok od rajčice.

Primjena izvan laboratorija

Istraživačima je izazov iznijeti taj koncept iz laboratorija i raditi na tome kako napraviti nanostrukture po industrijskim mjerilima i trajno ih unijeti u tkaninu. Pristup članova istraživačkog tima bilo je razvijanje nanostruktura izravno na tkanini, što bi se ostvarilo njihovim umakanjem u nekoliko otopina, nakon čega bi se čvrste nanostrukture razvile za 30 minuta. Kada ih izložimo svjetlu, nekim poboljšanim tkaninama treba manje od šest minuta da se spontano očiste.

„Naš sljedeći korak bit će provjera nano-poboljšanih tkanina sa organskim sastavom koje bi mogle biti važne potrošačima, kako bismo vidjeli koliko im vremena treba da se riješe čestih mrlja kao što su mrlja od sosa od rajčice ili vina“, rekao je Ramanathan.

Znanstvenici će dalje raditi na razvijanju tkanine koja će upijanjem svjetlosti očistiti mrlje na sebi, kako bi takvu tkaninu podijelili s potrošačima. Dok će se takva tkanina pokazati odličnom za određene prilike, sačekat ćemo detaljne izvještaje znanstvenika o svim prednostima i nedostacima takvog materijala kojeg nećemo morati prati da bismo otklonili mrlje nastale od organskih tvari.


 

Komentari

Komentara


Izvor: znanost.20minuta.hr | Foto: harmonyprinting

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close