LikaVijesti

Kosinjani su protiv potapanja svog sela iako je to nacionalni strateški interes

MIRNI PROSVJED

I dalje  se aktivno događa tema  oko Kosinja. Podsjetite se teme na linku,  a jedan od ključnih poteza svakako se dogodio na zadnjoj sjednici Vlade kada je Kosinjska elektrana postala “nacionalni strateški interes” Republike Hrvatske


Sada, građani reagiraju.  Kako piše portal Lika Express,  “mještani, ili bolje rečeno dio mještana Gornjeg Kosinja koji će izgradnjom sustava postati selo pod vodom, ne slaže se s gradnjom tog sustava.”
Održan je i mirni prosvjed u središtu Gornjeg Kosinja.  Josip Pintar  koji je već poznat po medijskim istupima po pitanju ove teme, mladi je 29- godišnjak koji  kaže da njih nitko nikada ništa nije pitao. On se bavi poljoprivredom, drži ovce i krave, a usprkos neizvjesnoj situaciji on svoje poljoprivredno gospodarstvo i proširuje.
Mi bi trebali biti potopljeni. I imanje i kuća i sve što imamo.“ – izjava je Pintara.
Uz Gornji Kosinj bit će potopljeno i selo Mlakva. Svjedoči nam da se trenutno grade neke pristupne ceste i stambena zgrada u Perušiću u koju će dio Kosinjana biti presiljen.  On je jasan i konkretan: “mi smo za to da se riješe problemi poplava, nismo za to da se Kosinj potapa“.  Trenutno skupljaju i potpise, traže referendum.“Oni ne odustaju od gradnje, mi ne odustajemo od obrane svojih sela i kuća. Nećemo stati na ovome“.

Gradnja ovoga sustava veliki je posao za Liku i Ličane. Dok dio Kosinjana grčevito brani svoje domove, građevinska poduzeća, ugostitelji, iznajmljivači, lokalni političari s nestrpljenjem čekaju posao koji će u Liku sliti stotine milijuna kuna. – zaključuje Lika Express.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close