Vijesti

Kopriva, metvica i mlijeko protiv PMS -a

Tijekom PMS-a si razdražljiva, neraspoložena, tužna i umorna? Patiš od glavobolja i bolova u trbuhu? Umjesto tableta protiv bolova, isprobaj domaće trikove protiv PMS-a u obliku koprive, metvice, mlijeka i đumbira.


Predmenstrualni sindrom (PMS) je periodičan poremećaj kojeg karakteriziraju fizička i emocionalna uznemirenost nekoliko dana prije menstruacije. Simptomi PMS-a su zadržavanje tekućine, nadutost, osjetljive grudi, povećanje težine, zatvor, nesanica, glavobolja i promjene raspoloženja.

Period pred menstruaciju je poput povećala jer naglašava emocije koje ignoriramo tijekom ostalog dijela ciklusa. Umjesto da na PMS gledaš kao na nešto čega se trebaš riješiti radije na njega gledaj kao na signal iz podsvijesti da na nešto trebaš obratiti pozornost ili da imaš neke potrebe koje nisu zadovoljene.

Donosimo ti domaće trikove protiv fizičkih simptoma PMS-a koji pale:

Pomiješaj po žlicu lista koprive, po dvije žlice maline, metvice i vrkute. Dnevno popij po pola litre čaja.

Uzmi metvicu, list maline i korijen đumbira. Pij isto u količini od pola litre dnevno. Žličicu metvice i maline prelij s 3 dl kipuće vode i još u to naribaj žličicu đumbira

Pomoći može i šalica toplog domaćeg mlijeka s pola žličice cimeta (ili na vrh noža ako želiš manju količinu).

Općenito treba vježbati, hodati bar pola sata do jedan sat dnevno. Ako možeš vježbaj barem jednom tjedno jogu ili neku drugu tehniku opuštanja.

Jedi više manjih obroka, integralne žitarice, orašaste plodove, zeleno lisnato i zeleno glavičasto povrće zbog kalcija. Kalcija ima i u ribi i mliječnim proizvodima, sirutki (no trebali bi biti domaći bez antibiotika i hormona, pogotovo estrogena). Uzimanje magnezija opušta mišiće, pa tako smiruje i grčeve maternice.


 

Tekst: zdravakrava.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close