Vijesti

Komušanje, maličanje, cigananje – ljubavne igre ličkih djevojaka i mladića

Povodom Valentinova prisjetili smo se jednog starog običaja iz vremena kada su prela bila glavno mjesto druženja ličkih djevojaka i mladića.


Sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća i pojave zabava i diskoteka, na prelima su se mladići i djevojke međusobno upoznavali i jedni drugima iskazivali naklonost. Mladi Ličani su prela počinjali obilaziti oko 16. godine života. Obično je djevojka pozivala prijateljice na prelo, a mladići bi dolazili nepozvani. Dok su djevojke obavljale sve poslove, mladići su ih zadirkivali, a nakon završenog posla uslijedio bi zabavni dio prela na kojemu se šalilo, pjevalo, plesalo, pričalo zagonetke i priče.

Važan dio ličkih prela bile su ljubavne igre u kojima je bilo dopušteno slobodnije ponašanje mladih ljudi. Ovakve igre u Lovincu i Sv. Roku bile su poznate kao komušanje, u Ličkom Osiku kao drpanje, u Zapolju kao lička šala, a njihov opis pronašli smo u znanstvenom članku “Seoski sastanci mladih (prela)” etnologinje Marije Friščić iz 1999. godine:

“U Sv. Roku ona je za momke najvažniji dio prela i momak ima pravo povući na komušanje djevojku koju izabere, bilo to njoj po volji ili ne. Djevojka se pritom može i otimati, no momak je uvijek snažniji. Pritom ponekad dođe i do suza i ogrebotina, a rjeđe i do djevojačke vike nakon čega momak odstupi. Ovdje komušanje traje tek nekoliko minuta.

U svemu tome postoje ipak nepisana pravila koja se ne smiju prekršiti. Najviše što momak smije učiniti jest poljubiti djevojku, uštipnuti je ili opipati. Sramota je za momka ako prijeđe granicu dopuštenog, a zajednička je sramota za djevojku i momka ako pretjeraju u pipanju koje se zove pritiskanje”.

Nalik komušanju je i društvena igra malićanje koja je zabilježena u Klancu, Vranovini, Velikoj Plani i u Perušiću. Kod malićanja su se izvlačila ili na neki drugi način birala imena parova koji bi onda otišli zajedno u malić – mrak.

U Gackoj dolini i Ličkom Osiku za mladiće i djevojke koji su otišli u mrak reklo se da su otišli “u cigane”, pa se tamo ovaj običaj nazivao cigananje.

Uz šalu, smijeh i ljubavne igre mladići i djevojke ostajali su na prelima dugo u noć. Na taj način imali su vremena upoznati jedni druge i odabrati budućeg bračnog partnera. Ovakav način udvaranja i zabavljanja mladih ljudi na prelima potrajao je do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a nestankom ličkih prela i komušanje, malićanje i ciganjanje otišlo je u zaborav.

 

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close