Vijesti

Koliko vode trebamo piti u ljetnim mjesecima?

Dehidracija je opasna ako izgubimo od 2 do 3 posto tjelesne mase zbog gubitka vode. Povisi li se do 10 posto, tad je to fatalno, upozorava dipl. ing. preh. tehn. i nutricionistica Nataša Šoštarić. Pravilna hidracija važna je kroz cijelu godinu, a posebno kad vladaju ljetne vrućine jer čak i blaga dehidracija može dovesti do umora i glavobolje, piše 24sata.hr


Obično su posljedice dehidracije umor, razdražljivost, glavobolja, tremor, a vide se i na koži, koja je nezdravog izgleda i suha. Kad smo dovoljno hidrirani, imamo energije i osjećamo se dobro, koncentrirani smo na dnevne zadatke, a koža nam je lijepa i zategnuta”, kaže nutricionistica Šoštarić.

Dnevne potrebe vode razlikuju se od čovjeka do čovjeka, no preporučuje se piti između 1 do 1,5 mililitra tekućine po unesenoj kaloriji energije. Za prosječnu ženu to je oko dvije litre tekućine, a za muškarca tri litre.

“Muškarci imaju veće potrebe za tekućinom od žena zbog toga što imaju više nemasnog tkiva u tijelu, koje ima veću potrebu za vodom. Trudnice i dojilje bi također trebale povećati unos tekućine, otprilike od 2,5 do 3 litre na dan. Tjelesno aktivni ljudi svakako moraju biti redovito i dovoljno hidrirani kako bi mogli izdržati sve tjelesne napore i ta razina se, ovisno o vrsti i trajanju aktivnosti, penje i na više od 4 litre tekućine”, naglašava Šoštarić.

Od dvije do tri litre tekućine može zvučati puno, ali računa se sva tekućina koju unesemo u organizam – voćem, povrćem, juhama, nezaslađenim čajevima, pa čak i kava.

Više na 24sata.hr

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close