Vijesti

Koliko često trebamo prati kosu?

Mnogima kosa predstavlja ključni dio identiteta, pa je bitno da se za nju brinu na najbolji mogući način.


Svatko tko misli da kosa ne utječe pretjerano na opći dojam, nije gledao nijednu od brojnih emisija u kojima dobrovoljcima drastično promijene izgled mijenjajući frizuru, duljinu i boju kose.

Svi smo prošli faze boljih i lošijih (ali i očajnih; sjetite se 80-ih), frizura, no koliko god mogli s vremenom naučiti što nam pristaje, mnogi i dalje nisu sigurni koji je točan odgovor na pitanje koliko često trebamo prati kosu?!

Šampon nije bio u širokoj upotrebi do početka 20. stoljeća, s tim da mu je popularnost porasla kad je kolumnistica New York Timesa savjetovala ženama da počnu prati kosu svaki drugi tjedan, a ne više jednom mjesečno.

Treba li nam uopće šampon?

Za početak, treba znati da se kosa masti zato što se na njoj taloži sebum – ulje koje lojne žlijezde stvaraju svugdje osim na dlanovima i tabanima. Nataloženi slojevi sebuma u kosi omogućuju prljavštini da se zadrži u njoj, a šmpon se koristi kako bi se lakše maknule te nečistoće.

To je dakle posao šampona, premda koliko ćete ga često koristiti ovisi o vašoj frizuri i vrsti kose.

Naime, tanka, ravna kosa omogućuje ulju da se brže širi od kovrčave, debljih vlasi. No zato se oni s gustom kosom češće muče s isušenom kosom, te uvijek trebaju dodatne preparate za hidrataciju.

Znači tanja, ravna kosa se treba češće prati, dok je kovrčavu bolje prati rjeđe (ne češće od minimalno svaka tri dana) kako ona ne bi pucala.

“Najbolje bi bilo kosu prati dva puta tjednom, ili kad vam se čini da joj je potrebno pranje”, izjavio je savjetnik za kosu Scott Cornwall i dodao da ako imate jako gustu, dugačku i kovrčavu kosu, i treba vam više vremena da je osušite i uredite frizuru, dovoljno je jedno pranje tjedno.

Kako bi dodatno zakomplicirali stvari, znajte da neki frizeri smatraju da ne bi trebali koristiti regeneratore istodobno kad i šampone. I to zato što šamponi čiste, dok regeneratori dodaju težinu i teksturu kosu.

Osobe s ravnom kosom koje žele postići bujniji izgled, mogu kosu prati svakodnevno, no regenerator bi trebali koristiti tek svaki četvrti-pet dan ili svaki drugi, ako žele “laganiji” izgled.

Oni obdareni kovrčama trebali bi pak kosu prati tri puta tjedno, a regenerator koristiti jednom ili dva puta, kad primijete da im kosa djeluje isušeno, piše Independent.

A ako se pitate što je s onim urbanim legendama i ljudima koji su navodno u potpunosti prestali prati kosu, te je ona sada divna i sjajna, znajte da je jedan stvar sigurna: ona definitivno neće biti mirišljava. Tj., mirisat će, samo ne onako kako biste vjerojatno željeli.


 

Tekst: express.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close