Vijesti

Koliko bi koštala Zvijezda Smrti?

Uništenje obje Zvijezde Smrti u filmu Zvjezdani ratovi se generalno slavilo kao veliki uspjeh (iako se naizgled rat nastavlja u Sila se budi), ali prema profesoru Zacharyu Feinsteinu sa Sveučilišta u St. Louisu, uništenje Zvijezde Smrti bilo bi katastrofalno za ekonomiju galaksije i šansu za pobunjenike da osnuju drugu republiku. Možda ćete zanemariti ovaj članak i ocijeniti ga kao gubljenje vremena, ali mnogi su Bothanci poginuli kako bi nam dostavili ovu informaciju.


Prema vladi SAD-a, prva Zvijezda Smrti je koštala 852 bilijarde (milijun milijardi) američkih dolara, iznos jedanaest tisuća puta veći od ukupnog BDP-a svih zemalja, koji je procijenjen na 77 milijardi (tisuću milijardi) američkih dolara. Zadnji članak, dostupan na ArXiv-u, procjenjuje da je ukupan trošak gradnje dviju Zvijezda Smrti, koje se pojavljuju u Novoj nadi i Povratku Jedija, bio 419 trilijuna (milijarda milijardi) američkih dolara, kada su i istraživanje i razvoj uključeni kao čimbenici.

Kako bi procijenio BDP cijele galaksije, profesor Feinstein je usporedio razvoj prve atomske bombe s razvojem Zvijezde Smrti. Temeljeno je na trošku izgradnje borbenih stanica koji je činio 0.21% ukupnog budžeta Carstva, uspoređeno je s Projektom Manhattan, procjena je da je BDP čitave galaksije 92 trilijarde (tisuću trilijuna ili tisuću milijardi milijarda) američkih dolara tijekom 20 godina postojanja Carstva.

Ovi troškovi izgledaju kao da bi se njima moglo lako kontrolirati, s obzirom na BDP čitavog Carstva, ali trošak nije glavni problem. Nego je financijsko tržište koje je vjerojatno uložilo mnogo u Zvijezde Smrti (da, ovo je otišlo predaleko). Troškovi izgradnje su vjerojatno glavni dug vlade (ako pretpostavimo da je Palpatine fiskalno konzervativni vođa), tako da bi banke koje su ulagale u izgradnju Zvijezde Smrti ostale u problemima nakon propasti Carstva.

Bez obzira što je Lucas uključio u posebna izdanja, ne bi svatko slavio smrt Palpatinea. Panika i strah bi se proširili kroz galaksiju. Bez centralne vlade, ekonomija galaksije bi doživjela kolaps. Da je Savez pobunjenika htio donijeti sklad galaksiji, morali bi pružiti znatnu financijsku pomoć, više nego što si to mogu i priuštiti.

“U ovoj studiji slučaja, pronašli smo da bi Savez pobunjenika trebao pripremiti financijsku pomoć od barem 15%, a vjerojatno 20%, BDP-a galaksije kako bi smanjili sistemske rizike i spriječili iznenadnu i katastrofalnu ekonomsku propast,” zaključuje profesor Feinstein u članku. “Bez takvog fonda u pripremi, ekonomija galaksije bi vjerojatno ušla u ekonomsku depresiju astronomskih razmjera.”

Je li ovo bio Palpatineov rezervni plan? Je li predviđanje ekonomskih trendova jedna od neprirodnih sposobnosti koje posjeduju Sith Lordovi. Zasigurno ćemo naučiti o stanju u galaksiji u uvodnoj špici Epizode 7, ali osobno, imam loš osjećaj o ovome.

Ako voliš film Star Wars, učlani se u Udrugu ljubitelja Zvjezdanih ratova Moscroatia, druži se s fanovima, kostimiraj se, ostvari pogodnosti – učlani se ovdje.


Tekst: znano.st
Foto: starwars.com

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close