Događanja

Koji je borilački sport najopasniji po zdravlje?

Sport se smatra najzdravijom razbibrigom naše vrste; jedan od njih dogurao je tako daleko, da ga se smatra “najvažnijom sporednom stvari na svijetu”. Sportom se više nego poželjno baviti kako zbog tjelesnog, tako i duševnog zdravlja.


No neke od tih aktivnosti nisu bezazlene kakvima se sport općenito smatra: zapravo, mogu ozbiljno narušiti zdravlje onih koji se njima bave. To se, pogađate, prije svega odnosi na borilačke sportove, između kojih prednjače boks i mješovite borilačke vještine (engl. Mixed Martial Arts – MMA).

Istražujući i uspoređujući medicinske nalaze sportaša, a osobito boksača i MMA boraca unazad deset godina, znanstvenici sa sveučilišta Alberta ustanovili su da je, pomalo iznenađujuće, između ova dva žestoka sporta boks neprikosnoveno opasniji. Na prvi se pogled čini upravo suprotno – MMA borci zapravo svoje borbe češće završavaju ozlijeđeni – ali razliku čine vrste ozljeda kojima su ti sportaši izloženi.

Ukoliko se bavite boksom, znajte da imate dvostruko veće izglede da prilikom borbe ostanete bez svijesti – nokautirani, boksačkim žargonom rečeno – u odnosu na borbe MMA boraca. Udarac kojim vas vaš protivnik onesvješćuje nije nimalo zanemariv: izaziva potres mozga, odnosno poremećaj njegova funkcioniranja. Oporavak od ove ozljede zna potrajati tjednima, a u toj je fazi mozak iznimno osjetljiv. Ukoliko dođe do ponovnog udarca u glavu, sportaš riskira puno teže oštećenje mozga, u nekim slučajevima i nepovratno. Uz navedeno, u boksu je veća šansa od ozljede oka i slomljenih kostiju, prvenstveno lica.

I MMA borci su, dakako, izloženi sličnim ozljedama, no u manjoj mjeri. Poprilične količine krvi koje se natjecateljima slijevaju niz lice i tijelo, iako djeluju zastrašujuće, nisu dugoročno opasne; većina ozljeda u tom sportu svodi se na posjekotine ili modrice.

Mješoviti borilački sportovi također su opasni i zbog načina pripreme za meč, koji nema veze s borbom kao takvom: primijećeno je kako sve veći broj sudionika koristi ekstremne dijete za gubitak težine, kako bi brzo smanjili tjelesnu masu. Tako se uspijevaju boriti za naslove u nižim kategorijama no što to inače dozvoljava njihova tjelesna konstitucija, no dugotrajno ozbiljno narušavaju svoje zdravlje.


 

Tekst: znanost.geek.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close