Događanja

Koji glazbenik ima najveći vokabular?

Studija s Musixmatcha analizirala je 99 najistaknutijih izvođača i sveukupnu količinu riječi prisutnih u 100 njihovih pjesama.


Inspirirano studijom o vokabularu kojega koriste hip-hop izvođači, ovoga puta istraživali su se neki od najpoznatijih glazbenika kroz 25 različitih žanrova, čime se došlo do zaključka tko ima najveći vokabular, a tko najmanji.

Rezultati su iznenađujući jer pokazuju da reper Eminem ima najveći vokabular koji se sastoji od 8.818 riječi. Na drugom mjestu našao se Jaz Z sa 6.899 riječi, Tupac je a trećem mjestu sa 6.596 riječi, dok se Kanye West može pohvaliti s brojkom od 5.069 riječi.

Prvih pet izvođača na listi spada upravo pod hip-hop žanr, pa su se tako prije Boba Dylana, koji je na šestom mjestu s 4.883 riječi, na petoj poziciji našli The Black Eyed Peas.

Dvojezični glazbenici Julio Inglesias i Andrea Bocelli osvojili su sedmu i osmu poziciju. Ostali značajniji rezultati pokazali su kako se Prince našao na 11. mjestu, Pink Floyd na 18., Madonna na 24., Queen na 36., Rihanna na 49., Led Zeppelin na 62. a The Beatlesi na dalekom 76. mjestu.

Musixmatch je o rezultatima istaknuo: “Ova analiza ne bi trebala biti interpretirana kao da je jedan glazbenika bolji od drugoga, ovo je samo drugačiji pogled u rad tih nevjerojatnih izvođača. Daje nam mogućnost da zavirimo u umove različitih tekstopisaca, od kojih neki slamaju srca sa samo nekoliko riječi dok ostali oslikavaju zamršenu sliku s tisućama riječi.”

Usprkos provedenom istraživanju, da se zaključiti kako popularnost i broj riječi u pjesmama nisu nužno povezani. Također, nije ništa čudno da raperi koriste puno više riječi od pop i rock izvođača, a vrlo često koriste i svakojake sleng izraze. Možda bi se trebalo provesti još jedno istraživanje koje bi pokazalo kvalitetu samoga vokabulara, a ne samo kvantitetu.


Tekst: muzika.hr

Foto: Wikimedia Commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close