Vijesti

Koja je evolucijska svrha ženskog orgazma?

Budući da orgazam pruža veliki tjelesni užitak, a ima i niz pozitivnih utjecaja na fizičko i psihičko blagostanje, teško da je potrebno preispitivati ima li još koju svrhu. Ali prema novoj znanstvenoj studiji, ženski orgazam je tijekom evolucije imao puno važniju ulogu od “pukog” zadovoljstva.Istraživanje koje su proveli znanstvenici što se bave razvojnom evolucijom tvrde da je svrha orgazma poticanje ovulacije. Znanstvenici su za potrebe studije istraživali procese ovolucije kod više vrsta živih bića. Kod ljudi su zamijetili da sam orgazam ne utječe na mogućnost začeća, ali da ima veliki fiziološki utjecaj. Naime, orgazam uzrokuje oslobađanje velike količine hormona prolaktina i oksitocina u mozgu koji osobu čine sretnijom i “mekšom”.

Znanstvenici su također otkrili da se kod sisavaca općenito luče prolaktin i oksitocin tijekom ovulacije. Na temelju tih dokaza, smatraju da je orgazam kod žena imao primarnu ulogu vezanu uz ovulaciju. Ali budući da se kod žena ovulacija događa ciklički, dakle zna se kad se može očekivati ako su mjesečnice redovite, za razliku od drugih sisavaca kod kojih je ovulacija povezana s parenjem zbog reprodukcije, ispada da je orgazam nepotreban arhaizam.

Znanstvenici su također otkrili još jednu zanimljivost u povijesti evolucije koja podupire ovu teoriju. Izvjestili su da je klitoris prvobitno bio smješten unutar vagine i da su se zato orgazmi češće događali tijekom snošaja, ali da je tijekom razvoja “dospio” na sadašnje mjesto jer se pokazalo da ne utječe na uspjeh snošaja, odnosno na mogućnost začeća.

 

Izvor: zdravakrava.24sata.hr | Foto: soc.ucsb.edu

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close