Vijesti

Klasična ili električna četkica za zube?

Izumom električne četkice za zube Švicarac Philippe-Guy Woog 1954. godine oduševio je svijet jer se vjerovalo da električna četkica za zube puno kvalitetnije očisti zube i da smanjuje upale zubnog mesa.


Međutim, do tada do danas provedeno je niz studija koje ne govore u taj prilog.
Naime, nakon dugogodišnjih istraživanja došlo se do zaključka za pacijenti koji redovito koriste električne zubne četkice imaju veću pojavu povlačenja zubnog mesa i stanjenja sloja cakline.

“Problem nije toliko u električnoj četkici za zube koliko u nepravilnom korištenju iste. Većina koristi električnu četkicu poput klasične, a ona bi se trebala koristiti pod kutom od 45 stupnjeva, dovoljno dugo (2 minute) i bez prejakog pritiska. A najveći problem je što pritisak ne možemo kontrolirati”, objašnjava doktorica stomatologije Alina Šegedin.

Klasičnu četkicu, pak, koristimo pod blagim kutom, mekanih ili jako mekanih vlakana i najmanje 2 minute (što su vlakna mekša, potrebno je dulje četkati zube) te zube peremo polukružnim pokretima od crvenog prema bijelom, odnosno od zubnog mesa prema zubu ne zaboravljajući očistiti džepove u kojima se mogu nakupljati bakterije.

Posebno je preporučljivo za djecu da u ranoj dobi počnu s klasičnom četkicom jer je to jedini način da se usvoji tehnika pranja zuba.

“Dakle, klasična četkica s mekanim vlaknima te pravilna tehnika i vrijeme četkanja će u potpunosti zadovoljiti potrebe pravilnog održavanja oralne higijene.Tko se ipak navikao na električnu, neka izbor bude sonična električna četkica za zube”, savjetuje stomatologinja Alina Šegedin.

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close