VijestiZdravlje

Klasična ili električna četkica za zube?

Izumom električne četkice za zube Švicarac Philippe-Guy Woog 1954. godine oduševio je svijet jer se vjerovalo da električna četkica za zube puno kvalitetnije očisti zube i da smanjuje upale zubnog mesa.


Međutim, do tada do danas provedeno je niz studija koje ne govore u taj prilog.
Naime, nakon dugogodišnjih istraživanja došlo se do zaključka za pacijenti koji redovito koriste električne zubne četkice imaju veću pojavu povlačenja zubnog mesa i stanjenja sloja cakline.

“Problem nije toliko u električnoj četkici za zube koliko u nepravilnom korištenju iste. Većina koristi električnu četkicu poput klasične, a ona bi se trebala koristiti pod kutom od 45 stupnjeva, dovoljno dugo (2 minute) i bez prejakog pritiska. A najveći problem je što pritisak ne možemo kontrolirati”, objašnjava doktorica stomatologije Alina Šegedin.

Klasičnu četkicu, pak, koristimo pod blagim kutom, mekanih ili jako mekanih vlakana i najmanje 2 minute (što su vlakna mekša, potrebno je dulje četkati zube) te zube peremo polukružnim pokretima od crvenog prema bijelom, odnosno od zubnog mesa prema zubu ne zaboravljajući očistiti džepove u kojima se mogu nakupljati bakterije.

Posebno je preporučljivo za djecu da u ranoj dobi počnu s klasičnom četkicom jer je to jedini način da se usvoji tehnika pranja zuba.

“Dakle, klasična četkica s mekanim vlaknima te pravilna tehnika i vrijeme četkanja će u potpunosti zadovoljiti potrebe pravilnog održavanja oralne higijene.Tko se ipak navikao na električnu, neka izbor bude sonična električna četkica za zube”, savjetuje stomatologinja Alina Šegedin.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close